Blog

Troubleshooting: De meest voorkomende problemen bij het starten met moderne kalligrafie.

woensdag 20 maart 2019 08:00

Herken je dit? Je hebt goed naar onze tips geluisterd en hebt alle materialen in huis, maar zodra je begint met schrijven… vraag je je af wat je verkeerd doet. Het leek het zo gemakkelijk, gewoon de pen op papier zetten en schrijven maar, maar jij raakt al gefrustreerd voordat je je kalligrafie letters hebt kunnen oefenen. Grrr, dit is niet wat je gehoopt had.

Witte pennen en markers

dinsdag 19 maart 2019 08:00

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen: mooie witte handlettering op zwart (of een andere kleur) papier. Het geeft een heel leuk effect en je kunt er veel kanten mee op. Witte pennen zijn vaak lastig te vinden, omdat het de lastigste kleur is om in een pen te maken. Dus wat is nu belangrijk bij het uitzoeken van een witte pen of marker? Lees vooral even verder, want ik ga het je  uitleggen

Artist Interview | Botanical artist Lara Call Gastinger

zondag 17 maart 2019 08:00

Sinds ik een artikel over Lara Call Gastinger las in Gardens Illustrated, ben ik fan van haar werk. Lara is een botanical artist en illustrator uit Charlottesville, Virginia (USA). Lara geeft les in botanical art en schildert botanical art op commissie. Ook geeft ze tentoonstellingen met haar botanische schilderijen. Wanneer je op de website van Lara kijkt, baal je meteen dat je niet bij haar in de buurt woont om een workshop te kunnen volgen. Lara deed een opleiding als botanist en kreeg daarna de baan voor ‘The flora of Virginia Project’. Dat is een botanische referentiegids voor bloemen uit Virginia. Na een periode van 10 jaar bevatte het tekeningen van 1300 planten, en in 2012 werd het boek eindelijk gepubliceerd.

Ik vroeg Lara of ze misschien wat vragen wilde beantwoorden voor de blog. Gelukkig leek het haar erg leuk om wat vragen te beantwoorden. Here we go!

Drie verschillen tussen een oblique en rechte penhouder voor moderne kalligrafie

woensdag 13 maart 2019 08:00

Ik weet nog goed waar ik mijn allereerste materialen vandaan haalde toen ik net begon met moderne kalligrafie. Vijf jaar terug had ik nog niets, geen inkt, geen pen, geen goed papier, alleen maar informatie van Pinterest waar ik las over materialen die ik NERGENS in Nederland kon vinden.

Na een lange zoektocht...

Ja, dat was best frustrerend.. Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik uitgerekend in de Dille & Kamille materialen tegenkwam die ik herkende. Begrijp mij goed, er zijn altijd traditionele kalligrafie materialen beschikbaar geweest, maar ik zocht naar iets anders dan de brede penpunt en die oeroude rechte penhouder. Ik wilde werken met spitse penpunten die flexibel waren en die ene zwarte pen met dat gekke hoekje erin die ik overal online voorbij zag komen; de oblique penhouder.

Alles over (professionele) kleurpotloden!

dinsdag 12 maart 2019 08:00

Er zijn ontzettend veel soorten en merken kleurpotloden. Waar het verschil in zit? Zoals bij grafietpotloden kan je in ieder geval de hardheid waarnemen vanaf het design van het potlood in H&B. Bij kleurpotloden is de hardheid van een potlood verschillend per merk. Een aantal merken hebben meerdere collecties kleurpotloden, met elk een verschillende hardheid en eigenschappen. Bij professionele merken kun je potloden aanschaffen in verschillende sets, maar vaak zijn ook alle potloden los te koop. Je kunt er dus ook voor kiezen om je eigen collectie samen te stellen met je favoriete kleuren

Waarom ik alleen nog synthetische penselen verkoop

zondag 10 maart 2019 08:00

Zoals altijd ben ik opzoek naar de beste materialen. Penselen van echte dierenharen worden bijna altijd aangeraden als beste kwaliteit. Zo ken je misschien wel de Kolinsky brushes. En de kwaliteit daarna is Sable. Voor aquarel is dat de go-to toch?

De 5 basismaterialen die je MOET hebben voor moderne kalligrafie (en zeker #5 is een belangrijke!)

woensdag 6 maart 2019 08:00

Lijkt het jou fantastisch om mooi te kunnen kalligraferen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze blog lees je de 5 dingen die je absoluut nodig hebt voor kalligrafie succes - zodat jij zelfverzekerd kunt starten met moderne kalligrafie

Beginnen met Illustreren, hoe doe je dat?

maandag 4 maart 2019 08:00

​Ben jij ook zo gek op alle mooie illustraties die je overal voorbij ziet komen? Zou je zelf ook lekker aan de slag willen gaan met het maken van leuke illustraties, maar ben je bang dat ze niet mooi genoeg zijn? In deze blog zal ik je uitleggen waarom illustreren helemaal niet zo moeilijk is en dat jij het ook kan!

Papieren bloem maken | Hoe maak je een papieren Narcis?

zondag 3 maart 2019 08:00

Van bloemen word ik eigenlijk altijd blij, maar voorjaarsbloemen zoals tulpen en narcissen: dan weet je dat het voorjaar eraan komt! Vorig jaar gaf ik op Creative Life nog een workshop met het maken van papieren bloemen. Inmiddels geef ik tijdens beurzen geen workshops meer, het is simpelweg te druk om zelf een workshop te geven. Uiteraard wil ik wel graag met volle aandacht de workshop kunnen geven. Gelukkig heb ik nu voor Creative life heel veel hulp, misschien dat ik volgend jaar weer workshops durf te geven ;).

Meet Joyce van Kijk Kalligrafie

woensdag 27 februari 2019 08:00

Meet Joyce! In deze blog stelt Joyce zich aan jullie voor. Joyce vind je op warme dagen in haar hangmat op het balkon, bij voorkeur met Saar, haar beagle, opgekruld op schoot. Verder geniet Joyce enorm van een glas rode wijn, een dik boek en flikkerend kaarslicht. De komende tijd schrijft Joyce gastblogs voor Splendith, om je alles te vertellen over moderne kalligrafie. Joyce is queen of calligraphy, dus van wie kan je dan beter leren?