Garima Srivastava over haar nieuwe boek 'Watercolor in 10 minutes a day'

Garima Srivastava over haar nieuwe boek 'Watercolor in 10 minutes a day'

Er staat weer een nieuw boek online door Garima Srivastava, de auteur van 'Watercolor in 10 minutes a day'. Een lieve klant stuurde me de reel van dit boek door, dankjewel Anke, waarna ik meteen het boek heb ingekocht. Laten we Garima wat vragen stellen over dit nieuwe boek!

Kun je jezelf eerst even kort voorstellen, wie ben je en wat doe je?

Hoi, ik ben Garima Srivastava, een kunstenaar, oppervlakteontwerper en kunstdocent. Ik maak vrolijke ontwerpen met met de hand geschilderde elementen en deel mijn kunstproces via Instagram en mijn lessen op Skillshare.

Op je website las ik dat je bent opgegroeid in India en nu in Nederland woont. Kun je ons iets vertellen over je achtergrond? Waar kom je vandaan en hoe ben je in Nederland terechtgekomen?

Ik ben een computerwetenschapper uit India en ben na mijn huwelijk naar Nederland gekomen.

Ben je altijd al creatief geweest vanaf jonge leeftijd, of was er iets anders dat je inspireerde om creatief te zijn? Hoe zou je je stijl omschrijven? Hoe heeft die zich ontwikkeld?

Ik ben altijd een creatief kind geweest. Scharen, lijm en papier waren mijn beste vrienden. Ik was een meisje dat van handgemaakte cadeaus hield en vond het geweldig om als hobby verschillende kunstvormen te verkennen tijdens mijn jeugd. Ik denk dat stijl zich voortdurend ontwikkelt. Mijn ware liefde blijft nog steeds de losse aquarel stijl, maar voor mijn ontwerpwerk danst mijn huidige stijl ergens tussen illustratief en semi-realistisch.

Wat is jouw creatieve proces? Heb je bepaalde gewoontes?

Nadat ik moeder werd, besefte ik dat ik mijn creatieve tijd optimaal moet besteden. Ik denk na over wat ik wil schilderen en houd mijn inspiratie-absorberende ogen de hele dag open. Dit helpt me om gefocust te blijven als ik begin met schilderen. Het begint meestal met een hele ruwe schets gevolgd door waterverf en dan wat extra textuur met potloodkleuren of pastels. Wat gewoontes betreft, ik houd ervan om mijn kunstbenodigdheden altijd bij de hand te hebben om te schilderen om elke vorm van uitstelgedrag te voorkomen.

Zijn er specifieke thema's die vaak terugkomen in je werk? Zit hier een specifieke gedachte achter?

Net zoals Matisse zei: "Er zijn altijd bloemen voor degenen die ze willen zien", voeg ik graag bloemen toe aan alles wat ik schilder. Botanische planten zijn een groot onderdeel van mijn creatieve reis, maar ik schilder ook graag onderwerpen die een verhaal vertellen; het kunnen schattige kleine mensen, beestjes en lieve maar eenzame huizen zijn. 

Hoe ga je om met momenten waarop je minder inspiratie hebt? Heb je tips om een ​​kunstblokkade te overwinnen?

In deze wereld waarin we constant worden gebombardeerd met inspiratie, of het nu fysiek voor ons is of via onze digitale apparaten, heb ik nooit echt het gevoel dat ik inspiratie mis. Het is eerder de beschikbare tijd of motivatie waar ik soms mee worstel. Tips om een ​​kunstblokkade te overwinnen: blijf nadenken over ideeën die je wilt uitproberen, zelfs als je niet actief aan het creëren bent, het houdt die creatieve vlam in je brandend. Een ander onderwerp proberen en een nieuw kunstmedium gebruiken is altijd erg verfrissend voor onze hersenen.

Heb je een tip voor de lezers om meer te schilderen, of om eindelijk te beginnen met schilderen?

Als je nog nooit hebt geschilderd, is mijn grootste tip om een ​​eenvoudige set kunstbenodigdheden te kopen en gewoon te beginnen met schilderen, net zoals we deden toen we kinderen waren. Geen remmingen en geen beperkingen. Speel gewoon met kleur en verken vormen.

Spelen met kleuren is zo verslavend dat ik er zeker van ben dat ze je mee kunnen slepen op het moment dat je er gewoon mee begint. Wat betreft lezers die meer willen creëren, is mijn suggestie om een ​​dagelijkse of op zijn minst regelmatige creatieve routine op te bouwen. Het kan 5-10 minuten per dag zijn of langer, het kan een simpele schets met potlood of balpen zijn of een snelle schildering. Zodra je elke dag je kunstbenodigdheden gaat uitkiezen, ga je anders over kunst denken. Het wordt een deel van je. Ik vind dat het werken aan collecties ook een geweldige manier is om een ​​samenhangend oeuvre te creëren.

Wat inspireert je? Zijn er bepaalde kunstenaars die je inspireren, of zijn er andere dingen die je werk beïnvloeden?

Ik heb mijn hoofd zo kunnen afstemmen dat nu alles me inspireert. Het kan de textuur van een boomstam zijn, de raamdecoratie van een bloemist of een seizoensgebonden kleurenpalet in de woonwinkels - het inspireert me allemaal en ik maak er een mentale notitie van. Ik volg duizenden creatievelingen uit verschillende vakgebieden op Instagram en alleen al het zien hoe productief iedereen is, is op zichzelf inspirerend. Onder de meesters zijn Monet en Van Gogh mijn favorieten. Onder de tijdgenoten, als ik er maar één zou moeten noemen, vind ik het geweldig om Helen Dardik te zien schilderen, het is magisch!

In je werk gebruik je voornamelijk waterverf, hoe ben je met dit materiaal begonnen en wat vind je er zo leuk aan?

Ik begon ergens in 2014 met schilderen met inkt en stapte geleidelijk over op waterverf. Ik vind het geweldig hoe makkelijk het is om ermee te beginnen en ik raak nog steeds gefascineerd door hoe twee pigmenten op papier interacteren. Ik kan nog steeds heel aandachtig kijken hoe natte kleuren op papier drogen en gebruik nooit een föhn. Je moet één keer met waterverf schilderen om er verliefd op te worden.

Wat zijn je absolute favoriete kleuren waterverf?

Ik gebruik geen heel uitgebreid kleurenpalet en meng mijn kleuren om bepaalde favoriete go-to kleurenmixen te creëren. Sapgroen en gebrande omber zijn enkele van mijn favoriete kleuren.

Wat is het belangrijkste in je gereedschapskist?

Mijn penselen en kleuren. Als ik eenmaal een penseel gebruik, zal het me nooit meer loslaten. Ik gebruik nog steeds een aantal van de penselen waarmee ik bijna tien jaar geleden begon te schilderen.

Gefeliciteerd met de lancering van je boek Watercolor in 10 Minutes a Day! Kun je een korte beschrijving van het boek geven? Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

Dank je wel! Het boek is een perfecte metgezel voor degenen die geïnteresseerd zijn in het opbouwen van een creatieve routine. Het biedt veel inspiratie en begeleiding in de vorm van 45 eenvoudige maar interessante aquarelprojecten die je in ongeveer 10 minuten kunt schilderen. Het is alsof je elke dag met een vriend schildert. Ik geloof sterk in de kracht van het elke dag schilderen van iets kleins om de creatieve sappen te laten stromen en ook om de vaardigheid op te bouwen en ik wilde anderen aanmoedigen om het eens te proberen.

Kun je ons iets vertellen over het creatieve proces achter het boek?

Hoewel het boek lessen bevat over de basisbeginselen van aquarellen, wilde ik de technieken die voor het project werden gebruikt, vrij beginnersvriendelijk houden. Ik weet hoe mensen moeite hebben om te vinden wat ze moeten schilderen, dus ik wilde het boek vullen met eenvoudige projecten die verband houden met alledaagse thema's zoals bloemen, eten, feesten en nog veel meer. Ik heb bijna 70+ projecten voor dit boek geschilderd en elke stap fotografisch vastgelegd, samen met mijn live-instructies.

Hoe hoop je dat je boek lezers zal inspireren of motiveren om te beginnen met aquarelschilderen?

Ik weet dat het moeilijk is om te beginnen met aquarellen of een andere creatieve hobby. We belasten onszelf vaak met te hoge verwachtingen. Ik wil dat je begint te genieten van het spelen met aquarellen. Ik hoop dat je wanneer je door het boek bladert, genoeg aanmoediging en inspiratie vindt om gewoon je kunstbenodigdheden te pakken en te schilderen, net alsof we samen zitten en schilderen.

Waarom 10 minuten per dag? Hoe helpt deze aanpak beginners de kunst van aquarelschilderen te leren?

Beginners leren de kunst van aquarelschilderen met elke minuut die ze eraan besteden. Uit eigen ervaring weet ik dat het leven soms zo druk is dat we eigenlijk maar 5-10 minuten per dag hebben. We kunnen die tijd besteden aan uitstellen of in die tijd iets kleins schilderen. Elke keer dat je schildert, leer je meer. Of het nu gaat om het mengen van kleuren of watercontrole, je wordt er beter in naarmate je iets vaker doet. Natuurlijk zal je leercurve steiler zijn als je meer tijd kunt besteden aan oefenen, maar 10 minuten per dag is een goed begin.

Bedankt voor het leuke interview Garima! Benieuwd naar het boek 'Watercolor in 10 minutes a day? Je bestelt het hier.

Liefs,

Judith

Stichworte:
Älterer Eintrag Zurück zu Blog Neuerer Beitrag
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.