Over Kleurpotloden
Het assortiment van onze potloden is flink uitgebreid! Waar we eerst maar drie soorten verkochten, zijn dat er inmiddels een stuk meer. In deze blog geven je advies welke potloden waarvoor erg fijn werken.
Het grootste verschil in potloden zit hem in de basis, ofwel het bindmiddel waarmee de lead/kern van het potlood van wordt gemaakt.
Een introductie in Kleurpotloden
Lees je liever de blog? Dat kan hier.
Verschillende kernen
Verschillende kernen
Wax- en oliebasis kleurpotloden noem ik in dezelfde categorie, omdat er bij kleurpotloden ook vaak een mix wordt gemaakt van wax en olie. De potloden werken op een vergelijkbare manier.
Hierin zijn wax potloden vaak wat zachter dan olie basis potloden. Een harder potlood houdt een scherpere punt, een zachtere punt heeft een makkelijkere kleurafgifte. Met wax is meestal je papier sneller verzadigd dan met potloden op een olie basis.
Aquarelpotloden zijn een speciale categorie aan potloden. De kern van deze kleurpotloden is met water op te lossen. Bij een aquarelpotlood is de vulling gemaakt van een wax met pigmenten. Deze wax is oplosbaar in water.
Verder kan je wateroplosbare kleurpotloden gebruiken als een traditioneel potlood, alleen los je kleuren op met water. Deze potloden zijn veelzijdig omdat je zowel nat als droog kan gebruiken.
Pastelpotloden zijn hele zachte potloden. In de kern van deze potloden zit een soft pastel, de inhoud is dus poederig. Pastelpotloden kun je het beste gebruiken op papier met een korrelige structuur, zodat het pigment goed kan hechten.
Doordat ze iets harder zijn dan pastelkrijt ofwel soft pastel, zijn pastelpotloden erg geschikt om details aan te brengen in een tekening die je hebt gemaakt met pastelkrijt.
Verschillende wax en olie basis potloden
Lees je liever de blog? Dat kan hier.
Caran d' Ache Luminance
Dit zijn meteen de duurste kleurpotloden uit de reeks. De kwaliteit van deze potloden rechtvaardigt dat toch wel. De nummers van de opsomming is geen podium, maar deze staan wel op één. Geweldige potloden om lagen mee op te bouwen. De Luminance potloden hebben een uitstekende kleurafgifte en zijn heerlijk om mee te werken. Ondanks dat dit potlood een basis van wax heeft, blijft de punt redelijk lang scherp.
Daarnaast is dit potlood heel goed te gebruiken voor jouw kunstwerken waarbij het belangrijk is om een hele goede lichtechtheid te hebben. Beschikbaar in 100 kleuren.
Holbein
Bij de Holbein potloden werd ik verliefd door de kleurenselectie en bleef ik voor de geweldige boterige structuur. Deze potloden hebben een unieke samenstelling met een combinatie van vetten, wax en olie. Dit zorgt voor een zachte kern en een soort boterige structuur. Van de kleurpotloden heeft deze reeks het meest beschikbare kleuren, met maar liefst 150 opties.
De pastel sets en luminous kleuren zijn geweldig om eens te proberen.
Faber-Castell Polychromos
De Faber-Castell is een stukje harder dan andere potloden, dat komt door het verschil in basis. De Polychromos zijn gemaakt op basis van olie (en een beetje was). De punt van je kleurpotlood blijft lekker lang scherp en dat is perfect voor precisie werk.
Ook deze potloden hebben geweldige pigmenten, hebben een goede lichtechtheid en zijn beschikbaar in 120 verschillende kleuren. Als je kijkt naar de kwaliteit en het prijspunt, is dit een héle goede reeks om mee te beginnen.
Deze potloden zijn geschikt om veel verschillende dingen mee te tekenen, zoals ook mandala’s, in kleurboeken, of juist heel gedetailleerd.
Caran d' Ache Pablo
De Caran d’Ache noem ik meteen na de Polychromos, omdat deze potloden best wel op elkaar lijken qua eigenschappen. Ook deze hebben een stevige kern op oliebasis en zijn daardoor goed geschikt voor fijne details. De Pablo reeks kan je ook mooi als aanvulling gebruiken op de Polychromos. Beide merken hebben namelijk een iets andere samenstelling qua kleurenpalet, dus het kan goed dat je deze mooi met elkaar kan aanvullen.
Beschikbaar in 120 kleuren.
Derwent Coloursoft
De Derwent Coloursoft is wax based kleurpotlood en heeft een zachte kern. Omdat ze zacht zijn, geeft het kleurpotlood heel makkelijk kleur af. Je kan er makkelijk mee illustreren en kleuren in elkaar over laten gaan, maar ook lagen opbouwen. Een zacht potlood dus met een rijke pigmentatie.
Beschikbaar in 72 kleuren.
Tombow Irojiten
De Tombow Irojiten kleurpotloden vielen mij op door de prachtige sets die je als boekjes op de plank kan zetten. Dat is gelukkig niet de belangrijkste reden om deze potloden te kopen. Ze zijn namelijk ook gemaakt met een prachtige kwaliteit, met mooie pigmenten en goede lichtechtheid. Uniek voor de Irojiten is de kleurenselectie, want ook de subtiele kleuren zijn aanwezig in deze reeks. Deze potloden zijn goed te blenden en zijn sterk op zwart papier.
Deze potloden zijn geschikt voor zowel een beginner als ervaren kunstenaar.
Derwent Lightfast
De Derwent Lightfast kleurpotloden zijn gemaakt op basis van olie, maar hebben wel een zachte kern. Deze potloden zijn ook erg goed geschikt als lichtechtheid belangrijk is in jouw werk. Ze zijn een beetje creamy en makkelijk te blenden. Ze lijken in hun eigenschappen iets op de Caran d’Ache Luminance potloden.
Beschikbaar in 100 kleuren
Verschillende aquarelpotloden
Lees je liever de blog? Dat kan hier.