Wat voor verschillende kleurpotloden zijn er?
Het assortiment van onze kleurpotloden is flink uitgebreid! Waar we eerst maar drie soorten verkochten, zijn dat er inmiddels een stuk meer. In deze blog geven je advies welke potloden waarvoor erg fijn werken.
Het grootste verschil in kleurpotloden zit hem in de basis, ofwel het bindmiddel waarmee de lead/kern van het potlood van wordt gemaakt. De verschillende kernen kan je eenvoudig verdelen in drie categorieën:
- potloden op basis van olie of wax
- potloden die wateroplosbaar zijn
- pastelpotloden
Wax/olie basis potloden
Deze kleurpotloden noem ik in dezelfde categorie, omdat er bij kleurpotloden ook vaak een mix wordt gemaakt van wax en olie. De potloden werken op een vergelijkbare manier. Hierin zijn wax potloden vaak wat zachter dan olie basis potloden. Een harder potlood houdt een scherpere punt, een zachtere punt heeft een makkelijkere kleurafgifte. Met wax is je papier sneller verzadigd dan met potloden op een olie basis.
Aquarel potloden
Aquarel potloden bevatten een wateroplosbaar bindmiddel, waardoor je de kleuren na het opbrengen gemakkelijk kunt bewerken met water. Dit maakt dat aquarel potloden goed te combineren zijn met napjes of tubes aquarelverf. Je kunt deze potloden eigenlijk op drie manieren gebruiken. Je kunt ermee tekenen net als een normaal kleurpotlood of een aquarel effect creëren door water toe te voegen. Hierbij heb je ook meerdere opties: je kunt het potlood in water dippen en daarna gaan tekenen, of je kunt een penseel (of aquabrush!) met water gebruiken.
Pastel potloden
Pastelpotloden zijn hele zachte potloden. In de kern van deze potloden zit een soft pastel. Pastelpotloden kun je het beste gebruiken op papier met een korrelige structuur, zodat het pigment goed kan hechten. Deze potloden worden vaak gebruikt voor realistische tekeningen.
Het is ook heel leuk om met pastelpotloden te experimenteren op gekleurd papier! Doordat ze iets harder zijn dan pastelkrijt ofwel soft pastel, zijn pastelpotloden erg geschikt om details aan te brengen in een tekening die je hebt gemaakt met pastelkrijt. Zorg dat je met pastelpotloden van licht naar donker werkt. Donkere kleuren layeren over lichtere kleuren zorgt dat de donkere tinten eruit springen. Als je het andersom zou doen krijg je een vlek en zal het niet lukken om de lichte kleur goed te laten dekken.
Wat zijn professionele kleurpotloden?
Tussen potloden zitten grote kwaliteitsverschillen. In onze shop verkopen we alleen kunstenaarskwaliteit potloden. Deze potloden hebben goede kleurafgifte, door kwalitatieve pigmenten. Ook zorgen die goede pigmenten ervoor dat de kleuren niet snel zullen vervagen. Geen consessies dus, maar alleen goede kwaliteit materialen.
Welk potlood moet ik kiezen?
Er zijn ontzettend veel soorten en merken kleurpotloden. Bij kleurpotloden is de hardheid van een potlood verschillend per merk. Een aantal merken hebben meerdere collecties kleurpotloden, met elk een verschillende hardheid en eigenschappen.
Eerst kies je voor welke basis je graag wil gebruiken voor potloden: aquarel, pastel of wax- of olie en daarna kan je potlood kiezen welke het beste bij jou past. We hebben een uitgebreide review blog geschreven over wax/olie potloden, aquarel potloden en pastel potloden.
Bij professionele merken kun je potloden aanschaffen in verschillende sets, maar vaak zijn ook alle potloden los te koop. Je kunt er dus ook voor kiezen om je eigen collectie samen te stellen met je favoriete kleuren!
Tip: Ben je er nog niet uit welke je graag wil gebruiken? Bestel eens van elk potlood dezelfde kleur. Dan kan je ze het beste met elkaar vergelijken. Wil je liever niet zo vaak dezelfde kleur bestellen? Kies van voor verschillende kleuren, die niet in de set zitten die je in gedachten hebt. Zo kan je de potloden even goed uitproberen en daarna ook goed gebruiken als aanvulling.
Welk formaat set of welke kleuren raad je aan om mee te beginnen?
Hierbij zeg ik eerlijk: hoe groter je sets, hoe fijner. Maar dat moet je budget natuurlijk ook toelaten. Ik zou voor je eerste keuze gaan en dan voor een set van minstens 36 kleuren. Hiermee kan je als beginner al mee uit de voeten.
Veel merken maken zo’n 100 kleuren per soort, die je ook allemaal per stuk kan aanschaffen. Een kleinere set kan je dus altijd nog uitbreiden. Je kan overigens ook meerdere potloden met dezelfde basis goed door elkaar gebruiken.
Heb je nog vragen? Lees nog even verder op onze blog, of stuur ons een berichtje.
Je shopt alle kleurpotloden hier.
Liefs,
Judith