Keuzeguide gouache

Ga je aan de slag met gouache? Op deze pagina helpen we je met het maken van een keuze.

Over gouache

Gouache is een dekkende waterverf en wordt vaak het kindje van aquarel en acrylverf genoemd. Gouache is the best in de enorme verzadiging aan kleur. De verf bestaat net als goede aquarelverf voor het grootste gedeelte uit pigmenten. Voor gouache worden alleen dekkende pigmenten gebruikt. Door meer water aan de verf toe te voegen wordt de verf transparanter. Gouache wordt bijna altijd op papier gebruikt, het hecht namelijk niet goed op andere ondergronden.

Hoe gebruik je gouache?

Hoe gebruik je gouache?

Je gebruikt een klein beetje gouache op je palet en voegt een heel klein beetje water toe zodat de verf een fijne vloeiende structuur krijgt om mee te kunnen verven. Hoe meer water je aan de verf toevoegt hoe lichter en transparanter de verft wordt. Voeg niet meteen teveel water toe, maar steeds een klein beetje dan hou je meer controle over de verf.

Natuurlijk zijn er allerlei tips over hoe je gouache kan gebruiken, maar onthoud: er is geen foute manier. Experimenteer met Gouache zodat je de fijnste manier vind die bij jou past.

Gouache droogt erg snel. Je hoeft dus niet heel lang te wachten voordat je een nieuwe laag schildert. Vaak als je net aan de ene kant klaar bent met schilderen, is de andere helft alweer droog. De verf op je palet droogt natuurlijk ook snel, maar don’t worry: gouache is gewoon opnieuw nat te maken, zowel op je papier als bijvoorbeeld je palet.

Bij het gebruik van Gouache is het belangrijk om te weten dat de kleur van de verf iets verandert als hij opdroogt. Lichte kleuren drogen iets donkerder op en donkere kleuren iets lichter. Hier moet je rekening mee houden als je extra van dezelfde kleur probeert te mengen.

Je kan gouache zowel gebruiken voor projecten waarbij je van licht naar donker verft als van donker naar licht.

Acryl gouache

Acryl gouache

Op deze pagina lichten we diversen traditionele gouaches toe. Een traditionele gouache blijft wateroplosbaar. Dit heeft zowel voor als nadelen. Ben je op zoek naar een watervaste gouache? Holbein Acryl gouache is een prachtige gouache die watervast opdroogt.

Shop Holbein acryl gouache

Traditionele gouache vs Acryl gouache

Onze merken traditionele gouache

In de shop verkopen we onze favoriete merken gouache. In de video ligt ik onze keuzes toe. Lees je liever de blog? Dat kan hier.

Daniel Smith

Daniel Smith

De Gouache van Daniel Smithis een kunstenaarskwaliteit gouache. Deze dekkende matte verf is gemaakt op basis van dezelfde hoogwaardige pigmenten en arabische gom als de extra fine watercolor. De gouache heeft een unieke formule waardoor de dekking wordt bereikt zonder toevoeging van wit of andere vulstoffen. 

bekijk deze gouache
Holbein Gouache

Holbein Gouache

Holbein Gouacheis de fijnste gouache die er te krijgen is! Fijn is dubbel op te vatten: zowel de fijnst gemalen pigmenten als het fijnste in gebruik. Daarnaast zijn er geen middelen toegevoegd om de de dekking te vergroten. Daardoor heb je nooit wit uitgeslagen, donkere of muddy kleuren; maar altijd betrouwbare resultaten.

Bekijk Holbein gouache
Talens gouache

Talens gouache

Deze gouache van Talensis een fijne kwaliteit gouache, te kwalificeren als student kwaliteit gouache.Talens Gouache heel fijn voor beginners en budget bewuste kunstenaars. De prijs-kwaliteit van deze verf is erg gunstig. Gouache is een dekkende waterverf en dit is heerlijke gouache om mee te werken! Deze verf droogt mooi mat op en werkt fijn op aquarelpapier.

Bekijk Talens gouache
Winsor & Newton gouache

Winsor & Newton gouache

Deze Winsor & Newton Designers Gouache is beschikbaar in de prachtige heldere, dekkende kleuren. De gouache bestaat voor het grootste gedeelte uit pigmenten en is vloeibaar gemaakt met een arabische gom.

Deze Designers Gouache is beschikbaar in maar liefst 82 verschillende kleuren! Gouache droogt op een unieke manier mooi velvet mat op, wat voor een prachtig resultaat zorgt.

Bekijk Winsor gouache

Veel gestelde vragen over gouache