Welke penselen gebruiken voor gouache?

Welke penselen gebruiken voor gouache?

Ga je aan de slag met gouache en ben je benieuwd welke penselen hiervoor het fijnste werken? In deze blog leg ik uit welke eigenschappen goede penselen voor gouache hebben. Aanvullend deel ik ook waarom ik graag de Princeton Velvetouch en Princeton Select gebruik met gouache.

Wat maakt een penseel geschikt voor gouache?

Wanneer je met gouache werkt, zijn er een paar belangrijke eigenschappen waar je op moet letten bij het kiezen van je penselen. Voor mij is vooral de stevigheid van de haren en de flexibiliteit van het penseel belangrijk. De uitleg van de blog kun je voor zowel traditionele gouache gebruiken als de acryl gouache van Holbein. De consistentie van de verf is vergelijkbaar.

Stevigheid van de Haren:

Gouache heeft een dikkere consistentie en is zwaarder van gewicht dan bijvoorbeeld aquarel. Je hebt dus penselen nodig met haren die stevig genoeg zijn zodat ze de verf goed kunnen vasthouden maar ook gelijkmatig kunnen loslaten.

Flexibiliteit:

Hoewel de haren stevig moeten zijn, is het ook belangrijk dat ze flexibel genoeg zijn om fijne details en vloeiende lijnen te creëren. Dit geeft je de controle die je nodig hebt voor zowel precieze details als bredere penseelstreken.

Veelzijdigheid:

Gouache is een veelzijdige verf. Je kan het zowel onverdund gebruiken, dan is de verf vrij dik van structuur of juist verdund dat het meer op een waterverf lijkt. Het is dus fijn als je penselen hebt die beide aankunnen. Dat maakt dat mixed media penselen heel geschikt zijn voor gouache.

Duurzaamheid:

Penselen zijn een investering en moeten bestand zijn tegen regelmatig gebruik en intensief reinigen. We verkopen bewust alleen synthetische penselen, vanwege ethische redenen. Maar synthetische haren hebben als extra voordeel dat ze vaak makkelijker schoon te maken dan natuurlijke haren en daardoor langer mee kunnen gaan.

Onze favorieten: Princeton Velvetouch en Princeton Select Penselen

Na veel experimenteren en testen, heb ik twee favorieten geselecteerd. De Princeton Velvetouch en Princeton Select penselen werken voor mij het beste werken bij gouache projecten. Hier is waarom:

Princeton Velvetouch Penselen

Veelzijdige Penseelvormen:

De Velvetouch serie biedt een breed scala aan penseelvormen en -maten. Of je nu gedetailleerde lijnen wilt trekken of grote vlakken wilt invullen, er is altijd een Velvetouch penseel dat precies past bij waar je naar op zoek bent.

Comfortabel schilderen

Het zachte, fluweelachtige handvat van deze penselen ligt comfortabel in de hand. Na uren schilderen merk je het verschil.

Uitstekende Controle:

De stevige, maar flexibele haren van de Velvetouch penselen geven je uitstekende controle over je verf. Dit is vooral belangrijk bij gouache, waar je precieze en gedetailleerde lijnen wilt maken.

Kunstenaarskwaliteit

De Velvetouch reeks is gemaakt met kunstenaars in gedachten. Er is geen consessie gedaan op kwaliteit, daarom werken ze zo fijn.

Princeton Select Penselen

Veel verschillende vormen penselen

De Select serie is ontworpen met verschillende schildertechnieken. Van lijnwerk tot stippen en washes, er is een penseel in deze serie dat perfect is voor de taak die je in gedachten hebt.

Duurzaamheid:

Deze penselen zijn gemaakt om lang mee te gaan. De synthetische haren zijn stevig en bestand tegen slijtage, zelfs bij intensief gebruik met gouache.

Betaalbaarheid:

Hoewel de kwaliteit hoog is, zijn de Princeton Select penselen betaalbaar. Dit maakt ze een geweldige optie voor zowel beginners als gevorderde kunstenaars.

Studie kwaliteit

Goede kwaliteit, voor een goede prijs. Ben je op zoek naar een goede prijs-kwaliteit verhouding: dan passen de Select penselen bij jouw eisen.

Conclusie

Beide penseel series hebben haren die stevig genoeg zijn om de dikte van gouache aan te kunnen, maar zijn flexibel genoeg om fijne details mee te creëren. Dit geeft je de controle die je nodig hebt voor verschillende technieken. Ook kan je deze penselen gebruiken voor verschillende materialen: dus ook voor acrylverf en aquarelverf zijn deze penselen geschikt.

In onze shop slaag je voor zowel de Velvetouch als de Select penselen.

Liefs,

Judith

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blog Nieuwer bericht
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.