Skip to content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Kundenbewertung 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Search Close

Blog

Onze favoriete kleurpotloden op wax- en oliebasis

by Judith Joosten 28 Mar 2024

Welk kleurpotlood moet je kiezen? In deze blog noem ik de unieke eigenschappen van de wax- en oliebasis potloden die we in de shop verkopen. In twee andere blogs vergelijk ik pastel- en aquarelpotloden.

Wax- en oliebasis kleurpotloden noem ik in dezelfde categorie, omdat er bij kleurpotloden ook vaak een mix wordt gemaakt van wax en olie. De potloden werken op een vergelijkbare manier. Hierin zijn wax potloden vaak wat zachter dan olie basis potloden. Een harder potlood houdt een scherpere punt, een zachtere punt heeft een makkelijkere kleurafgifte. Met wax is meestal je papier sneller verzadigd dan met potloden op een olie basis.

Onze fijnste kleurpotloden op wax- of oliebasis

  1. Caran d’Ache Luminance: wax basis, medium lead, hele goede lichtbestendig en uitstekende kleurafgifte.
  2. Faber-Castell Polychromos: oliebasis(met wax), stevige lead, lichtbestendig en hoge pigmentatie.
  3. Holbein kleurpotloden: wax zachte kern, boterige textuur, unieke en rijke kleuren
  4. Derwent Coloursoft: wax based, zachte kern voor rijke kleuren.
  5. Tombow Iroijten: lichtecht met een stevige kern
  6. Caran d’ache Pablo: Geschikt voor fijne details, stevige kern.
  7. Derwent Lightfast: olie basis, zacht

Caran d’Ache Luminance

Dit zijn meteen de duurste kleurpotloden uit de reeks, maar de kwaliteit van deze potloden rechtvaardigt dat toch wel. De nummers van de opsomming is geen podium, maar deze staan wel op één. Geweldige potloden om lagen mee op te bouwen. De Luminance potloden hebben een uitstekende kleurafgifte en zijn heerlijk om mee te werken. Ondanks dat dit potlood een basis van wax heeft, blijft de punt redelijk lang scherp.

Daarnaast is dit potlood heel goed te gebruiken voor jouw kunstwerken waarbij het belangrijk is om een hele goede lichtechtheid te hebben. Beschikbaar in 100 kleuren, met allemaal minstens een kleurechtheid van 100 jaar (onder museum omstandigheden)

Misschien is het geen toegankelijke set voor een beginnend kunstenaar, maar zeker een waardevolle opstap al heb je al enige ervaring.

(dit zijn ook de fijnste potloden om mee te werken om extra details op (acryl) gouache aan te brengen)

Faber-Castell Polychromos

Naast de Luminance is de Faber-Castell Polychromos een geweldig potlood. Deze is wel een stukje harder dan andere potloden, dat komt door het verschil in basis. De Polychromos zijn gemaakt op basis van olie (en een beetje was). De punt van je kleurpotlood blijft lekker lang scherp en dat is perfect voor precisie werk.

Ook deze potloden hebben geweldige pigmenten, hebben een goede lichtechtheid en zijn beschikbaar in 120 verschillende kleuren. Als je kijkt naar de kwaliteit en het prijspunt, is dit een héle goede reeks om mee te beginnen.

Deze potloden zijn geschikt om veel verschillende dingen mee te tekenen, zoals ook mandala’s, in kleurboeken, of juist heel gedetailleerd. 

Caran d’ache Pablo

De Caran d’Ache noem ik meteen na de Polychromos, omdat deze potloden best wel op elkaar lijken qua eigenschappen. Ook deze hebben een stevige kern op oliebasis en zijn daardoor goed geschikt voor fijne details. De Pablo reeks kan je ook mooi als aanvulling gebruiken op de Polychromos. Beide merken hebben namelijk een iets andere samenstelling qua kleurenpalet, dus het kan goed dat je deze mooi met elkaar kan aanvullen.

Beschikbaar in 120 kleuren.

Holbein kleurpotloden

Bij de Holbein potloden werd ik verliefd door de kleurenselectie en bleef ik voor de geweldige boterige structuur. Deze potloden hebben een unieke samenstelling met een combinatie van vetten, wax en olie. Dit zorgt voor een zachte kern en een soort boterige structuur. Van de kleurpotloden heeft deze reeks het meest beschikbare kleuren, met maar liefst 150 opties.

De pastel sets en luminous kleuren zijn geweldig om eens te proberen.

Derwent Coloursoft

De Derwent Coloursoft is wax based kleurpotlood en heeft een zachte kern. Omdat ze zacht zijn, geeft het kleurpotlood heel makkelijk kleur af. Je kan er makkelijk mee illustreren en kleuren in elkaar over laten gaan, maar ook lagen opbouwen. Een zacht potlood dus met een rijke pigmentatie. 

Beschikbaar in 72 kleuren.

Tombow Iroijten

De Tombow Irojiten kleurpotloden vielen mij op door de prachtige sets die je als boekjes op de plank kan zetten. Dat is gelukkig niet de belangrijkste reden om deze potloden te kopen. Ze zijn namelijk ook gemaakt met een prachtige kwaliteit, met mooie pigmenten en goede lichtechtheid. Uniek voor de Irojiten is de kleurenselectie, want ook de subtiele kleuren zijn aanwezig in deze reeks. Deze potloden zijn goed te blenden en zijn sterk op zwart papier. 

Deze potloden zijn geschikt voor zowel een beginner als ervaren kunstenaar. 

Derwent Lightfast

De Derwent Lightfast kleurpotloden zijn gemaakt op basis van olie, maar hebben wel een zachte kern. Deze potloden zijn ook erg goed geschikt als lichtechtheid belangrijk is in jouw werk. Ze zijn een beetje creamy en makkelijk te blenden. Ze lijken in hun eigenschappen iets op de Caran d’Ache Luminance potloden.

Beschikbaar in 100 kleuren

Conclusie olie en wax potloden

Dat was een korte introductie van deze reeks kleurpotloden in de shop. Hopelijk maakt alle informatie je keuze wat makkelijker!

Tip: Ben je er nog niet uit welke je graag wil gebruiken? Bestel eens  van elk potlood dezelfde kleur. Dan kan je ze het beste met elkaar vergelijken. Wil je liever niet zo vaak dezelfde kleur bestellen? Kies van voor verschillende kleuren, die niet in de set zitten die je in gedachten hebt. Zo kan je de potloden even goed uitproberen en daarna ook goed gebruiken als aanvulling. 

Heb je nog vragen? Lees nog even verder op onze blog, of stuur ons een berichtje.

Liefs,

Judith
Prev Post
Next Post
Someone recently bought a
[time] ago, from [location]

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

Recently Viewed

Edit Option
Terms & Conditions
this is just a warning
Login
Shopping Cart
0 items