Als aquarellist weet je hoe belangrijk het is om de kleuren van je verf goed te kennen en te begrijpen. Een van de beste manieren om de volledige mogelijkheden van je palet met aquarelverf te benutten, is door een swatchkaart te maken. Deze kaart helpt je niet alleen om de individuele kleuren van je waterverf set beter te leren kennen, maar ook om te ontdekken welke prachtige tinten je kunt creëren door kleuren te mengen. In deze blog leer je stap voor stap hoe je een uitgebreide swatchkaart maakt en waarom dit een essentieel hulpmiddel is voor elke kunstenaar.
Wat is een Swatchkaart?
Benodigdheden
Voor het maken van je swatchkaart heb je het volgende nodig
- Je aquarelpalet, ik gebruikte deze met 24 kleuren.
- Aquarelpapier (liefst van goede kwaliteit, ik gebruikte Baohong)
- Een liniaal
- Een potlood
- Een Penseel, ik gebruikte de Heritage round 6
- Schoon water en een waterbak, ik gebruikte deze super handige met twee reservoirs.
- Papieren handdoeken of uitwasbare doekjes
- Eventueel een fineliner of stift voor het labelen van de kleuren
Stappen voor het Maken van een Swatchkaart
Stap 1: Voorbereiding van het Papier
Begin met het op maat snijden van je aquarelpapier tot een formaat dat comfortabel werkt. Ik gebruikte 1x1cm per kleur, voor de titel van de kleur heb je iets meer ruimte nodig. Heb je 24 kleuren, heb je dus minstens papier van 26x26cm nodig. Teken vervolgens een raster op het papier met een liniaal en potlood. Elk vakje in het raster vertegenwoordigt een kleur of een mengsel van kleuren. Voor een 24-kleurenpalet kun je een raster maken van 24 bij 24 vakjes, zodat je elke kleur met elke andere kleur kunt vergelijken. Je tekent ook een vak voor de titel van de kleur.
Stap 2: Schrijf de kleurnamen op
In de eerste rij en kolom van je raster zet je de namen van de kleuren van je palet. Begin linksboven met de eerste kleur en werk horizontaal en verticaal naar beneden en rechts. Hierdoor heb je de zuivere kleuren zowel horizontaal als verticaal weergegeven, wat later helpt bij het mengen.
Stap 3: Mengkleuren Aanbrengen
Nu begint het echte werk: het mengen van de kleuren. Vul de vakjes in door de kleur van de rij en de kleur van de kolom te mengen. Bijvoorbeeld, als je in het vakje zit waar Hansa Yellow Light en Ultramarine Blue elkaar kruisen, meng je deze twee kleuren op je palet en breng je het mengsel aan in dat vakje. Werk systematisch zodat je geen enkel vakje overslaat. Op de middelste diagonaal schilder je de zuivere kleur. Onder de diagonaal schilder je met een sterk gepigmenteerde kleur. Boven de diagonaal verdun je de kleur met meer water.
Stap 4: Variëren in Verhoudingen
Voor een diepgaandere swatchkaart kun je variaties in de mengverhoudingen tonen. Dus door 75% van de eerste kleur en 25% van de tweede, een met een 50/50-mengsel, en een met 25% van de eerste kleur en 75% van de tweede. Dit geeft je een nog beter beeld van de mogelijkheden. Je kan dus makkelijk meerdere van dit soort overzichten maken. Elke keer zullen ze van elkaar variëren.
Stap 5: Droogtijd en Labelen
Laat je swatchkaart volledig drogen voordat je verder gaat.
Voordelen van een Swatchkaart
Een goed gemaakte swatchkaart biedt talloze voordelen:
- Overzicht en Referentie: Het geeft je een duidelijk overzicht van alle kleuren en mengmogelijkheden, wat helpt bij het kiezen van de juiste kleuren voor je project.
- Efficiëntie en Tijdbesparing: In plaats van tijdens het schilderen tijd te verliezen aan het uitproberen van mengsels, heb je direct een visuele referentie.
- Kleurenkennis Verdiepen: Door het maken van de swatchkaart leer je je kleurenpalet veel beter kennen, wat je helpt om creatiever en zelfverzekerder te werken.
Conclusie
Tot snel weer,
Judith