Een Swatchkaart Maken: Ontdek de mogelijkheden van kleuren mengen met je Aquarelpalet

Een Swatchkaart Maken: Ontdek de mogelijkheden van kleuren mengen met je Aquarelpalet

Als aquarellist weet je hoe belangrijk het is om de kleuren van je verf goed te kennen en te begrijpen. Een van de beste manieren om de volledige mogelijkheden van je palet met aquarelverf te benutten, is door een swatchkaart te maken. Deze kaart helpt je niet alleen om de individuele kleuren van je waterverf set beter te leren kennen, maar ook om te ontdekken welke prachtige tinten je kunt creëren door kleuren te mengen. In deze blog leer je stap voor stap hoe je een uitgebreide swatchkaart maakt en waarom dit een essentieel hulpmiddel is voor elke kunstenaar.

Wat is een Swatchkaart?

Een swatchkaart is een visuele gids van de kleuren in je palet. Het toont hoe elke kleur eruitziet op papier en hoe kleuren onderling mengen. Dit overzicht is super handig, omdat de transparantie en het gedrag van aquarelverf sterk kunnen variëren afhankelijk van de gebruikte techniek en hoeveelheid water. In plaats van de 24 kleuren, ontstaan er ineens 24x24, dus 576 kleuren.

Benodigdheden

Voor het maken van je swatchkaart heb je het volgende nodig

 • Je aquarelpalet, ik gebruikte deze met 24 kleuren.
 • Aquarelpapier (liefst van goede kwaliteit, ik gebruikte Baohong)
 • Een liniaal
 • Een potlood
 • Een Penseel, ik gebruikte de Heritage round 6
 • Schoon water en een waterbak, ik gebruikte deze super handige met twee reservoirs.
 • Papieren handdoeken of uitwasbare doekjes
 • Eventueel een fineliner of stift voor het labelen van de kleuren

Stappen voor het Maken van een Swatchkaart

Stap 1: Voorbereiding van het Papier

Begin met het op maat snijden van je aquarelpapier tot een formaat dat comfortabel werkt. Ik gebruikte 1x1cm per kleur, voor de titel van de kleur heb je iets meer ruimte nodig. Heb je 24 kleuren, heb je dus minstens papier van 26x26cm nodig. Teken vervolgens een raster op het papier met een liniaal en potlood. Elk vakje in het raster vertegenwoordigt een kleur of een mengsel van kleuren. Voor een 24-kleurenpalet kun je een raster maken van 24 bij 24 vakjes, zodat je elke kleur met elke andere kleur kunt vergelijken. Je tekent ook een vak voor de titel van de kleur.

Stap 2: Schrijf de kleurnamen op

In de eerste rij en kolom van je raster zet je de namen van de kleuren van je palet. Begin linksboven met de eerste kleur en werk horizontaal en verticaal naar beneden en rechts. Hierdoor heb je de zuivere kleuren zowel horizontaal als verticaal weergegeven, wat later helpt bij het mengen.

Stap 3: Mengkleuren Aanbrengen

Nu begint het echte werk: het mengen van de kleuren. Vul de vakjes in door de kleur van de rij en de kleur van de kolom te mengen. Bijvoorbeeld, als je in het vakje zit waar Hansa Yellow Light en Ultramarine Blue elkaar kruisen, meng je deze twee kleuren op je palet en breng je het mengsel aan in dat vakje. Werk systematisch zodat je geen enkel vakje overslaat. Op de middelste diagonaal schilder je de zuivere kleur. Onder de diagonaal schilder je met een sterk gepigmenteerde kleur. Boven de diagonaal verdun je de kleur met meer water.

Stap 4: Variëren in Verhoudingen

Voor een diepgaandere swatchkaart kun je variaties in de mengverhoudingen tonen. Dus door 75% van de eerste kleur en 25% van de tweede, een met een 50/50-mengsel, en een met 25% van de eerste kleur en 75% van de tweede. Dit geeft je een nog beter beeld van de mogelijkheden. Je kan dus makkelijk meerdere van dit soort overzichten maken. Elke keer zullen ze van elkaar variëren. 

Stap 5: Droogtijd en Labelen

Laat je swatchkaart volledig drogen voordat je verder gaat. 

Voordelen van een Swatchkaart

Een goed gemaakte swatchkaart biedt talloze voordelen:

 • Overzicht en Referentie: Het geeft je een duidelijk overzicht van alle kleuren en mengmogelijkheden, wat helpt bij het kiezen van de juiste kleuren voor je project.
 • Efficiëntie en Tijdbesparing: In plaats van tijdens het schilderen tijd te verliezen aan het uitproberen van mengsels, heb je direct een visuele referentie.
 • Kleurenkennis Verdiepen: Door het maken van de swatchkaart leer je je kleurenpalet veel beter kennen, wat je helpt om creatiever en zelfverzekerder te werken.

Conclusie

Het maken van een swatchkaart is een waardevolle investering van je tijd die zich zal uitbetalen in betere en snellere kleurkeuzes tijdens je schilderproces. Met je aquarelpalet kun je een indrukwekkende hoeveelheid tinten en nuances creëren, en een swatchkaart helpt je om deze mogelijkheden te ontdekken en optimaal te benutten. Dus pak je penseel, je aquarelpapier en je 24-kleurenpalet, en begin met het maken van je eigen swatchkaart. Je zult versteld staan van de resultaten en de impact die het heeft op je kunstwerken!

Tot snel weer,

Judith

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blog Nieuwer bericht
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.