Doorgaan naar content
Op werkdagen voor 16.00u besteld, dezelfde dag verzonden!
Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

HOE GEBRUIK JE // brushpennen? | HOW TO USE // brush pens?

door Judith Joosten 26 Mar 2019

Zie je ook mooie handlettering, gemaakt met brushpennen? Deze pennen zien er misschien wat intimiderend uit, maar het is helemaal niet zo moeilijk om hier mooie woorden mee te schrijven! Ook heb je niet veel materialen nodig; een brushpen en papier is voldoende. In deze blog vertel ik je meer over welke soorten brushpennen er zijn en hoe je ze kunt gebruiken.

Wat zijn brushpennen?

Brushpennen zijn stiften met een puntige, flexibele punt. Deze punten zijn erg gevoelig voor druk, waardoor je mooie verschillen in lijndiktes kunt maken. Zo oefen je veel druk uit bij downstrokes (lijnen naar beneden) en weinig bij upstrokes (lijnen omhoog). Letteren met brushpennen is een mooie stap tussen faux calligraphy (je schrijft eerst het woord met bijvoorbeeld een fineliner en maakt vervolgens de downstrokes dikker door de lijnen naar beneden nog een keer te tekenen) en kalligrafie met een kroontjespen. Je leert met brushletteren namelijk heel goed hoe je verschillende lijndiktes maakt. Zodra je brushletteren een beetje onder de knie hebt, zal de overstap naar kalligraferen met een kroontjespen ook een stuk kleiner zijn!

Wat is het verschil tussen een penseel en een brushpen?

Brushletteren kun je doen met penselen, maar ook met brushpennen. Met een penseel moet je zelf de inkt of verf oppakken, bij een brushpen zit de inkt er al in. Penselen zijn vaak flexibeler dan brushpennen, waardoor ze meer uitwaaieren. Met penselen heb je meer vrijheid in de keuze van de inkt of verf die je gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag met gouache of waterverf (Finetec geeft erg mooie effecten!). Ook kun je met penselen kiezen uit veel verschillende diktes en soorten haren. Met brushpennen ben je afhankelijk van de kleuren die de verschillende merken aanbieden.

Naast gewone penselen bestaan er ook waterbrushes. Deze pennen hebben een waterreservoir en zijn gewoon te gebruiken met je favoriete verf of inkt. Voor gebruik vul je dit reservoir met water en draai je het penseel goed vast, zodat hij niet gaat lekken. Vervolgens gebruik je de waterbrush  door in het reservoir te knijpen, waardoor er water uit de pen komt. Hierdoor bepaal je zelf hoeveel water je gebruikt. De penselen zijn van een mooie kwaliteit nylon die zijn vorm goed behoudt.

Brushpennen bieden je meer gemak dan penselen, doordat de inkt al in de pen zit. Daarom zijn ze ook lekker makkelijk mee te nemen als je bijvoorbeeld een dagje ergens heen gaat of op vakantie graag wilt letteren!

Soorten brushtips

Er zijn een aantal eigenschappen waarmee brushpennen zich van elkaar onderscheiden. Het materiaal van de brushtip is er daar één van. Zo zijn er brushpennen met punten van penseelhaar, zoals de Pentel Color Brush Pen, maar ook brushpennen met een vilten punt (Ecoline, Artline Stix, Tombow ABT). De vilten pennen zijn over het algemeen wat steviger en je hebt wat meer controle over hoe consistent je lijnen zijn.

Daarnaast variëren punten vaak ook van hard naar zacht. Zachte brushtips (zoals die van Ecoline of Tombow) zijn voor een beginner vaak wat lastiger om mee te werken, omdat ze erg meeveren. Op bijvoorbeeld de Pentel Touch en de Tombow Fudenosuke moet je wat harder drukken tijdens het schrijven, omdat deze minder meeveren. Hierdoor heb je wel meer controle over je letters en is het makkelijker om zowel dunne als dikke lijnen te maken. Als je net begint met brushletteren zijn dit goede pennen om te proberen.

Als laatste kan het formaat van de punt ook nog van invloed zijn op hoe je letters eruitzien. Als je groot wilt schrijven kun je beter een Ecoline brushpen of een Tombow ABT gebruiken, omdat deze allebei een grote en brede punt hebben. Voor fijner werk is een kleine tip zoals de Pentel Touch of Tombow Fudenosuke erg geschikt. Hiermee kun je erg gedetailleerd werken.

Soorten inkt

Naast de brushtip moet je ook rekening houden met de inkt die erin zit. De meeste inkt in brushpennen is op waterbasis. Dit houdt in dat je ze makkelijk met elkaar kunt blenden (wat leuke effecten geeft!) en dat je ze kunt gebruiken op bijna alle soorten papier. Met blenden meng je twee verschillende kleuren met elkaar. Omdat de inkt met water oplosbaar is, kan je de twee kleuren in elkaar over laten lopen met een nat penseel of een blender.

Alle brushpennen in mijn shop zijn op waterbasis, maar er bestaan ook pennen die op alcoholbasis zijn. Wanneer je geen markerpapier gebruikt, zullen deze gelijk door je papier drukken. Als je je brushpennen met elkaar wilt gaan blenden met water raad ik je ook aan om wat dikker papier te gebruiken, bijvoorbeeld aquarelpapier. Dan blijft je werk mooi! Brushpennen die geschikt zijn om te blenden zijn die van Ecoline, de Pentel Touch, de Artline Stix en de Tombow ABT. De Ecoline brushpennen kun je met elkaar blenden, maar ook combineren met de ouderwetse inkt in de potjes. Hier kun je hele mooie ombre effecten mee creëren!

Ik heb in een eerdere blogpost al eens een aantal verschillende brushpennen voor je getest, waaronder de pennen die ik hierboven heb benoemd. Nieuwsgierig? Je kunt hem hier lezen!

Welk papier is geschikt?

Voor brushpennen met een zachte, vilten punt (Ecoline, Tombow ABT) kun je het beste Bristol papier gebruiken. Dit papier heeft een glad oppervlak en zorgt ervoor dat je letters er mooi uitzien, maar ook dat je punt mooi blijft. Kopieerpapier is namelijk erg ruw, waardoor de punt van je brushpen al snel uit elkaar gaat staan en de punt minder scherp wordt. Dat is natuurlijk zonde van je mooie brushpennen! Zoek je een iets goedkoper alternatief om lekker op te oefenen? Dan raad ik je de blokken van Rhodia aan. Deze zijn verkrijgbaar met blank papier, lijntjes, ruitjes of dots.

Hoe gebruik je een brushpen?

Houd je pen vast in een hoek van ongeveer 45 graden. Het werkt het fijnst om de pen dicht bij de punt vast te houden. Hierdoor heb je voldoende controle over de punt en de letters die je gaat schrijven. Daarnaast gaat het schrijven soepeler als je je voor je beweging je hele arm gebruikt in plaats van alleen je pols. Experimenteer vooral met het vasthouden van je pen op verschillende plekken, misschien werkt het voor jou wel fijner om de pen wat verder van de nib vast te houden!

Bij brushletteren maak je verschillen in de diktes van de lijnen door afwisselend meer en minder druk uit te oefenen op je brushpen. Wanneer je een lijn omhoog schrijft (upstrokes), oefen je minder druk uit dan wanneer je een lijn omlaag schrijft (downstrokes). Hierdoor krijg je die mooie variatie in dikte. Het is bij downstrokes niet nodig om heel hard op je stift te drukken. Wanneer je dit wel doet, zal je penpunt sneller slijten. De meeste brushpens veren makkelijk mee, ook als ze een harde punt hebben.

Het is altijd fijn om, voordat je echt begint met brushletteren, eventjes te oefenen met upstrokes, downstrokes en lussen. Je zult al gauw merken dat het letteren dan veel soepeler gaat en het resultaat nog mooier is! Als beginner kan het handig zijn om, wanneer je echt letters gaat schrijven, te beginnen met het oefenen van losse letters. Zodra je dit een beetje onder de knie hebt, kun je gaan oefenen met het verbinden van de letters. Goede woorden om te oefenen zijn ‘minimum’ en ‘aluminium’. Hierin zitten veel upstrokes, downstrokes en ook een aantal lussen. Daarnaast kun je op internet ook veel werkbladen vinden met oefeningen en letters die je over kunt trekken. Dit helpt je erg om nieuwe fonts te leren en te oefenen! Vind je het fijn om wat voorbeelden te hebben? Dan heb ik een aantal leuke boeken in mijn shop die je op weg kunnen helpen. ‘Kleur! Brushlettering voor iedereen’ van Carla Kamphuis is een heel inspirerend boek over brushletteren waar je veel verschillende technieken uit kunt halen!

Geniet ervan!

In het begin kunnen brushpennen wat intimiderend zijn. Misschien is de pen die je gebruikt gewoon niet helemaal geschikt voor jouw manier van werken. Dat is helemaal niet erg! Probeer vooral verschillende soorten pennen uit om te ontdekken welke het beste bij je past. Letteren moet namelijk vooral heel leuk zijn! Maak je ook niet te veel zorgen om het schrijven van de perfecte letter. Het leuke aan brushletteren is namelijk de variatie in de letters en dat het helemaal niet perfect hoeft te zijn. Dat houdt het speels! Hierdoor heb je lekker veel vrijheid om te doen wat je leuk vindt. Probeer dus vooral allerlei technieken uit en blijf oefenen!

Ben je nieuwsgierig geworden naar alle verschillende brushpennen en wil je ze graag uitproberen? Kom ze uittesten op de tekentafel tijdens Creative Life! Voor €5,- kun je 30 minuten lang alles uitproberen. Bij deelname ontvang je een kortingsbon van €5,- die je alleen tijdens Creative Live in kunt wisselen bij besteding vanaf €50,-.

Liefs,

Judith

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

* indicates required
E-mailadres *
Voornaam
 
[lang2]
 

Do you also see beautiful hand lettering, made with brush pens? These pens may look a little intimidating, but it is not that difficult to write beautiful words with them! You also don't need many materials; a brush pen and paper is sufficient. In this blog I will tell you more about what types of brush pens there are and how you can use them.

What are brush pens?

Brush pens are pens with a pointed, flexible tip. These points are very sensitive to pressure, so you can make nice differences in line widths. For example, you exert a lot of pressure with downstrokes (lines down) and little with upstrokes (lines up). Lettering with brush pens is a nice step between faux calligraphy (you first write the word with a fineliner, for example, and then make the downstrokes thicker by drawing the lines down again) and calligraphy with a dip pen. You'll learn how to make different line thicknesses with brush lettering very well. Once you have mastered brush lettering, the switch to calligraphy with a dip pen will also be a lot smaller!

What's the difference between a brush and a brush pen?

Brush lettering can be done with brushes, but also with brush pens. With a brush you have to pick up the ink or paint yourself, with a brushpen the ink is already there. Brushes are often more flexible than brush pens, so they fan out more. With brushes you have more freedom in the choice of ink or paint that you will use. For example, you can work with gouache or watercolor (Finetec gives very nice effects!). You can also choose from many different thicknesses and types of hair with brushes. With brush pens you are dependent on the colors that the different brands offer.

Besides regular brushes, there are also waterbrushes. These pens have a water reservoir and can be used with your favorite paint or ink. Before use, fill this reservoir with water and tighten the brush well so that it doesn't leak. Then you use the waterbrush by squeezing the reservoir, so that water comes out of the pen. This allows you to determine how much water you use. The brushes are made of a nice quality nylon that keeps its shape well.

Brush pens offer you more convenience than brushes, because the ink is already in the pen. That is why they are also nice and easy to take with you if, for example, you go somewhere for a day or if you want to learn more on holiday!

Differences in  brush tips

There are a number of properties that distinguish brush pens from each other. The material of the brush tip is one of them. There are brush pens with brush hair tips, such as the Pentel Color Brush Pen, but also brush pens with a felt tip (Ecoline, Artline Stix, Tombow ABT). The felt pens are generally a bit firmer and you have a bit more control over how consistent your lines are.

In addition, points often also vary from hard to soft. Soft brush tips (such as those from Ecoline or Tombow) are often more difficult for a beginner to work with, because they are very flexible. On the Pentel Touch and the Tombow Fudenosuke, for example, you have to press a little harder while writing, because they are less flexible. This gives you more control over your letters and makes it easier to make both thin and thick lines. If you are just starting out with brush lettering, these are good pens to try.

Finally, the size of the point can also influence how your letters look. If you want to write big, you better use an Ecoline brushpen or a Tombow ABT, because both have a large and wide point. For finer work, a small tip like the Pentel Touch or Tombow Fudenosuke is very suitable. This allows you to work very detailed.

 

Types of inkt

In addition to the brush tip, you also have to take the ink in it into account. Most of the ink in brush pens is water-based. This means that you can easily blend them with each other (which gives nice effects!) And that you can use them on almost all types of paper. With blending you mix two different colors with each other. Since the ink is water soluble, you can blend the two colors with a wet brush or blender.

All brush pens in my shop are water-based, but there are also pens that are alcohol-based. If you are not using marker paper, these will press right through your paper. If you want to blend your brush pens with water, I also recommend using thicker paper, for example watercolor paper. Then your work will remain beautiful! Brush pens that are suitable for blending are those of Ecoline, the Pentel Touch, the Artline Stix and the Tombow ABT. You can blend the Ecoline brush pens with each other, but also combine them with the old-fashioned ink in the jars. Here you can create beautiful ombre effects!

I have already tested a number of different brush pens for you in an earlier blog post, including the ones I mentioned above. Curious? You can read it here!

What paper can I use?

For brush pens with a soft, felt tip (Ecoline, Tombow ABT) it is best to use Bristol papier. This paper has a smooth surface and ensures that your letters look beautiful, but also that your point remains beautifully in tact. Printer paper is very rough, so the tip of your brushpen will quickly spread apart and become less sharp. That's, of course, a waste of your beautiful brush pens! Are you looking for a slightly cheaper alternative to practice? Then I'd recommend the Blocks from Rhodia. These are available with blank paper, lines, squares or dots.

How to use a brush pen?

Hold your pen at an angle of about 45 degrees. It works best to hold the pen close to the tip. This gives you enough control over the point and the letters you are going to write. In addition, writing is smoother if you use your entire arm for your movement instead of just your wrist. Experiment with holding your pen in different places, it might work better for you to hold the pen a little further from the nib!

When brushing you make differences in the thickness of the lines by alternately exerting more and less pressure on your brushpen. When you write a line up (upstrokes), you apply less pressure than when you write a line down (downstrokes). This gives you that nice variation in thickness. With downstrokes it is not necessary to press very hard on your marker. If you do this, your nib will wear out faster. Most brushpens bounce easily, even if they have a hard point.

It is always nice to practice with upstrokes, downstrokes and loops before you really start writing. You will soon notice that the lettering is much smoother and the result is even better! As a beginner, it can be useful to start practicing individual letters when you really start writing letters. Once you've got the hang of this, you can start practicing connecting the letters. Good words to practice are "minimum" and "aluminum". It contains many upstrokes, downstrokes and also a number of loops. In addition, you can also find many worksheets on the internet with exercises and letters that you can trace. This really helps you to learn and practice new fonts! Would you like to have some examples? Then I have a number of nice books in my shop that can help you on your way. 'Color! Brush lettering for everyone' by Carla Kamphuis is a very inspiring book about brush lettering from which you can get many different techniques!

Enjoy it!

Brush pens can be a bit intimidating at first. Maybe the pen you're using just isn't quite right for the way you work. That's not bad at all! Try out different types of pens to find out which one suits you best. Writing should be fun! Also, don't worry too much about writing the perfect letter. The nice thing about brush lettering is the variation in the letters and that it doesn't have to be perfect at all. That keeps it playful! This gives you a lot of freedom to do what you like. So try all kinds of techniques and keep practicing!

Love,
Judith

 

Do you want to keep up to date about new blogs? Sign up for the newsletter here.

* indicates required
E-mailadres *
First name
Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items