Doorgaan naar content
Op werkdagen voor 16.00u besteld, dezelfde dag verzonden!
Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

KALLIGRAFIE // Zo bevestig je de pen in de penhouder

door Judith Joosten 04 Apr 2018

Ga je beginnen met moderne kalligrafie is je eerste dilemma misschien: hoe bevestig ik de pen in de penhouder? Want dat kan wel verwarrend zijn. Ik laat je zien hoe je zowel de pen in een rechte penhouder bevestigd als in een oblique penhouder. Misschien denk je: ik weet wel hoe ik hoe ik een pennetje in de houder bevestig. Dan staan er in deze blog denk ik nog een aantal tips hoe je dat kan verbeteren.

Zo bevestig je de nib In een rechte penhouder
Er zijn penhouders met een metalen opening en met een kunststof opening. De metalen opening is aan te passen aan het formaat van de nib. Dat kan handig zijn omdat bijna elk pennetje weer een ander formaat heeft. Bij de kunststof houder is het belangrijk dat je een passende penhouder aanschaft.

Bij een kunststof penhouder:

We beginnen makkelijk, want deze is eigenlijk heel eenvoudig: je schuift het pennetje totdat hij er stevig inzit. Dan ben je al klaar om te gaan ;). Duw de pen goed ver in de penhouder zodat hijgoed stevig vast zit. Bij een kunststof penhouder moet je dus bij de aankoop iets beter opletten, de nib moet er natuurlijk precies in passen omdat je verder niets kan aanpassen.

Bij een metalen bevestiging:
Een pen in een metalen bevestiging vast maken lijkt op het eerste gezicht super easy. Er zijn wel een aantal dingen die ervoor zorgen dat je pen een stuk steviger zit en wat minder bekend zijn.

Plaats de nib op het midden van de onderbreking in het rondje
De onderbreking in het rondje lijkt misschien alsof deze er niet hoort. Die zit er juist speciaal. Je bevestigt de nib zodat de onderbreking van het rondje in het midden van de nib zit. Dan zit de nib het stevigst. Je schuift de pen ver genoeg naar beneden zodat hij stevig in de pen zit.

Laat de pinnetjes in het midden tegen elkaar 'rusten'
De pinnetjes in het midden moeten naar elkaar wijzen zodat ze in het midden tegen elkaar aan komen en als het ware tegen elkaar duwen.  Dit is vooral belangrijk bij kleine pennetjes, zoals de Brause Ef66.  Je kan de pinnetjes makkelijk met de onderkant van een nib een beetje verbuigen.Wijzen de pinnetjes niet naar het midden, dan hou je speling op de nib en gaat het pennetje wiebelen. En dat wil je natuurlijk niet als je met strakke lijnen wil kalligraferen.

Zitten de pinnetjes niet goed?
De pinnetjes die in de pen zitten, die zitten weleens helemaal naar binnen of naar buiten. Met de achterkant van een nib kan je de pinnetjes weer naar binnen of naar buiten buigen.

En wat ook belangrijk is: duw de pen ver genoeg in de penhouder, anders blijft de pen alsnog wiebelen.

Bij een oblique penhouder
Een oblique penhouder is altijd gemaakt voor een specifieke nib(serie), daardoor blijft de pen er goed strak in zitten. Meestal zijn penhouders gevormd voor een de G nibs. Hierin passen een aantal verschillende maten nibs, maar in ieder geval de Nikko G, Tachikawa G en Zebra G. Wil je de houder aanpassen voor een andere nib? Gebruik hiervoor een kleine tang en verbuig de houder heel voorzichtig. Dit moet je natuurlijk met veel beleid doen zodat de flange niet beschadigd.

Bij een oblique penhouder is het belangrijk dat je de nib goed in de houder schuift. De  punt van de nib moet precies in het midden van de pen uitkomen. Wat ik precies bedoel zie je op de laatste foto.

Hopelijk helpt dit je op gang!
Heb je vraagjes, let me know!

Liefs,
Judith

ent nib? To do this, use small pliers and bend the holder very carefully. Of course you have to do this with great care so that the flange is not damaged.

With an oblique pen holder it is important that you slide the nib properly into the holder. The tip of the nib should be right in the center of the pen. You can see exactly what I mean in the last picture.

Hopefully this will get you started!
Do you have questions, let me know!

Love,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items