Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Welk papier gebruik je voor voor kalligraferen?

door Judith Joosten 10 Apr 2018

Met kalligrafie wil je mooie strakke letters op papier krijgen. Daarom is de combinatie van zowel de inkt als het papier super belangrijk! Misschien heb je geprobeerd om te kalligraferen op kopieerpapier? De kans is erg groot dat je geen scherpe lijnen kreeg. Standaard kopieerpapier zuigt de inkt helemaal op. De inkt gaat  ‘bloeden’ op je papier. Het is belangrijk dat je papier gebruikt dat geschikt is voor kalligraferen. Als je dacht dat je er een groot assortiment aan nibs was, dan is de keuze aan papier overweldigend. Er zijn een aantal regels die je kunt gebruiken bij het uitzoeken van papier. Je hoeft geen duur papier te kopen, maar dit zijn een aantal dingen waar je op kan letten.

Ps: ik ben overduidelijk vergeten op de spelling te letten terwijl ik gefocust aan het schrijven was. Het is natuurlijk bloedt ;).

Tips voor het kiezen van papier

Kopieerpapier is een ‘No go’.
Kopieer papier is vaak een ‘katoen’ papier, dit is een heel absorberende soort papier. Het lijkt een fijne goedkope optie, maar zodra je het gaat proberen kom je hier snel van terug. Ik raad je aan dit papier simpelweg niet te gebruiken. Laserprinter papier is soms de moeite waard om te proberen. HP Laserjet Premium zou je kunnen proberen. Kies dan wel voor meer dan 80g/m2, anders krijg je bobbels in het papier de het vocht van de inkt of verf.

Dun papier is een gok

Dik papier is vaak een veilige keuze. Misschien schrijf je nu op dun papier en merk je dat het bobbelt, dan ligt het er waarschijnlijk aan dat het niet zo goed tegen het vocht van de inkt kan. Dikker papier kan hierbij weleens de oplossing zijn. Over het algemeen moet het papier 80 grams zijn of zwaarder.

Glad papier schrijft het makkelijkste
Ben je een beginner met kalligraferen? Gebruik vooral geen aquarelpapier om op te oefenen. Kies sowieso een gladde soort papier. Wanneer je met een kalligrafiepunt op een papier met structuur schrijft, dan neem je snel een stukje van het papier mee. 

Dit zijn sowieso fijne papiersoorten om op te kalligraferen!
Voor de shop heb ik voor jou vast een selectie gemaakt van papiersoorten die heel fijn zijn voor kalligrafie. Je vindt verschillende maten papierblokken van Rhodia en A4 blokken Clairefontaine Triomphe. De Rhodia blokken heb ik in verschillende maten en uitvoeringen in de shop: blanc, met lijnen en met dots, ideale hulplijnen voor je drills!

Heb jij tips voor goed papier?
Ik wil je heel graag de beste kalligrafietools aanbieden, daarom ik ben altijd opzoek naar fijne materialen voor de shop! Wat vind jij fijne papiersoorten om op te kalligraferen? Laat het me vooral weten, met jouw input kan ik de shop blijven verbeteren. 

Liefs,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items