Doorgaan naar content
Op werkdagen voor 16.00u besteld, dezelfde dag verzonden!
Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Kwaliteitsverschil Aquarelverf

door Judith Joosten 01 Oct 2017

Aquarelverf heb je in allerlei verschillende vormen en kwaliteiten. Waar kan je die verschillen eigenlijk in terugvinden? Lees er meer over in deze blog.

Zit er verschil tussen aquarel- en waterverf?
Eigenlijk kan ik hier heel kort in zijn: er zit helemaal geen verschil tussen aquarel- en waterverf. Water- en aquarelverf is precies hetzelfde. In Nederland wordt vaak de term waterverf gebruikt als aanduiding voor goedkope verf en aquarelverf voor de kwalitatieve versie. Feitelijk zit er absoluut geen verschil tussen de verf. Ik gebruik de termen door elkaar heen op mijn website.

Waarin zit dan het kwaliteitsverschil in?
Gebruik je waterverf af en toe, en bijvoorbeeld in een boekje? Dan kan je prima uit de voeten met een low budget setje. Deze low budget versies zijn alleen niet geschikt voor het werk 'aan de muur'. Dit komt omdat de lichtechtheid vaak slecht is bij dit soort setjes. Is een verf lichtecht, dan blijven de kleuren goed behouden zodra ze aan veel licht worden blootgesteld. Het geeft dus aan hoe goed een verf bestand is tegen licht. Is een verf niet lichtecht, dan verbleekt de verf snel onder invloed van licht. Lichtechtheid wordt vaak in plusjes oid aangeduid. Elk merk heeft hier weer een ander systeem voor.

Dit houdt trouwens niet in dat je altijd maar lichtechte verf moet gebruiken, of dat het dan pas een fijne verf is. Niet lichtechte verf kan alsnog super fijn werken en van mooie kwaliteit. Je kan ze alleen beter niet aan teveel licht blootstellen, want het is zonde als de kleuren vervagen. Ga je werk inscannen, of gebruik je het in een boekje? Dan maakt de lichtechtheid niet zoveel uit.

Ph Martins Hydrus Aquarelverf, Gansai Tambi en Winsor and Newton Cotman palletten zijn lichtecht.

Groter kleuren spectrum
Bij dure verven betaal je meer voor consistente kleuren. Daarnaast kan je veel meer varieren. Bijvoorbeeld; je hebt een napje oker. De kleur lijkt in het napje veel donkerder maar je kan deze kleur gebruiken van super licht en transparant tot donker. Je kan daardoor goed varieren in de intensiteit. Het kan verleidelijk zijn om een goedkoop palet met heeel veel verschillende kleuren te kopen. Eigenlijk kan je dan beter investeren in een paletje zoals deze Cotman van Winsor and Newton. Er zitten 10 verschillende kleuren in dit palet maar het is dus veel makkelijker om met deze kleuren te variëren.

Hoe wordt kwaliteit aangeduid?
Bij waterverf wordt er in de omschrijving vaak gesproken over Artist en Student Kwaliteit. Student kwaliteit is al van hele fijne kwaliteit. Artist kwaliteit doet daar nog een schepje bovenop, deze verf is vaak het beste van het beste. 'Helaas' blijft het ook vaak dat duurderdere verf ook echt betere kwaliteit heeft. Kwaliteit van de verf zit vooral in keuze de pigmenten. Bij een goedkope verf zal niet zo snel gebruik gemaakt worden van dure pigmenten en andersom is dat hetzelfde. 

Je vindt de waterverf hier in de shop!

Heb je nog vragen? Stel ze in de comments!

Liefs,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items