Doorgaan naar content
Op werkdagen voor 16.00u besteld, dezelfde dag verzonden!
Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

KALLIGRAFIE // Massive nib review!

door Judith Joosten 11 Apr 2017

Hi all!

Eindelijk: de lang beloofde review van kalligrafie nibs die je in mijn webshop vindt! Het assortiment met nibs is inmiddels al zó groot dat het ook heel verwarrend voor je kan zijn... Ik bedoel: WELKE werkt nu het beste?! Je kan ze helaas niet op hun uiterlijk beoordelen, maar waar moet je beginnen! In deze blog probeer ik het je uit te leggen :). Aan het einde van de blog introduceer ik twee NIEUWE items!

Deze blog is trouwens geen garantie dat je meteen weet wat voor jou de beste nib is. Iedereen heeft een ander handschrift en oefent andere druk uit op een pen. Het is namelijk super persoonlijk of een kalligrafie nib jouw favoriet wordt of juist uit frustratie meteen in je prullebak beland. En YES! Ik heb tijdens deze test uit frustratie een pen heel demonstratief en dramatisch in de prullenbak gegooid, haha! 

Een aantal jaren geleden heb ik erg lang gezocht naar welke kalligrafiepennen/nibs ik moest bestellen. Uiteindelijk heb ik een hele berg besteld en die bleken met uitproberen veel meer voor gevorderde kalligrafeerders te zijn. Ook had ik voor sommige nibs geen passende penhouder. Materialen zoeken was dus alleen al een hele uitdaging. Deze blog heb ik voor je geschreven, om je deze hele zoektocht te besparen. I mean: het kalligraferen zelf is toch veel leuker?! Hopelijk begrijp je deze blog, of je nu net gaat beginnen of dat je al een pro bent. 

Oh, en zoals je aan mijn handschrift kan zien, ben ik geen pro. Ik vind het vooral leuk om je te inspireren om aan de slag te gaan. En dat ik niet helemaal tevreden ben over deze handschriften moet ik voor nu maar even los laten. Het belangrijkste is dat je in deze blog kunt zien wat voor verschillende effecten verschillende kalligrafiepennen/nibs kunnen hebben. Ik druk trouwens vrij hard op mijn pen, dus houd dat in je achterhoofd bij het lezen :).

De 'mount size' is bij veel pennen verschillend. Dat betekent dat niet alle pennen in elke penhouder passen. Om de blog niet nog langer te maken, vind je de informatie voor de penhouder in de producttekst zelf. 

Let's get started! Check het einde van de blog voor een NIEUW item!

 

Japanse G nibs:
De G nibs hebben veel overeenkomsten, ze zijn allemaal semi-flexibel. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur, hierbij mijn ervaringen:

Nikko G
De Nikko G nib is dé meest ideale pen om mee te leren kalligraferen. De inkt vloeit eenvoudig van de nib voor mooie vloeiende letters. Door de scherpe punt maak je dunne upstrokes. Fijn voor Copperplate en Moderne Kalligrafie. 

Tachikawa G 
De Tachikawa G Nib heeft vergelijkbare eigenschappen met de Nikko G en de Zebra G. Met deze nibs maak je zowel dunne upstrokes als dikkere downstrokes. De meningen zijn verdeeld of deze nib juist het meest of minst flexibele van de drie G nibs is. Probeer ze alle drie eens uit!

Zebra G
De Zebra G heeft een iets minder scherpe punt dan de andere twee, maar je maakt met de Zebra G de dunste upstrokes. Deze nib is mijn favoriet van de drie!

Zebra G Titanium
Deze kalligrafie nib is een upgrade van de Zebra G nib. De titanium versie gaat ongeveer 4x zo lang mee in vergelijking met de gewone Zebra G.

 

Brause Kalligrafie pennen:

Brause Index
De Brause Index nib vind ik vooral leuk om z'n vorm. Misschien kan je al aan het schrift zien dat de nib totaal niet flexibel is. Je houdt dus gewoon een dunne lijn.

Brause Steno
Must have! Een fijne stevige semi flex kalligrafienib. Ook heel fijn om te gebruiken als beginner. De nib is ook goed geschikt om mee te schrijven op papier met een structuurtje.

Brause 66EF
Must Have! De Brause 66EF is mijn absolute favoriet! Flexibel voor mooie dikke downstrokes en om comfortabel mee te schrijven. Mooie dunne upstrokes, terwijl de nib niet heel scherp is. 

Brause Rose
Must Have! Het is niet alleen een hele mooie pen, maar zorgt ook voor prachtige resultaten! Mooie dikke upstrokes maar ook dikke downstrokes. Voor deze pen heb je wel wat oefening nodig, voordat je er fijn mee kan schrijven. In het begin zal je weleens last hebben van inkblobs.

 

Hunt kalligrafie nibs:

Hunt 22
Must try! Een fijne kalligrafiepen voor het fijnere werk, makkelijk om te gebruiken. Net iets flexibeler dan de Hunt 56. Vergelijkbaar met de Gillott 404. Met deze nib maak je zowel dunne haarlijnen als mooie lettterkrullen. Deze nib is ook fijn te gebruiken op papier met een lichte structuur. 

Hunt 56
Must try! Een stevige nib, met een scherpe punt. Ideaal voor fijne hairlines. Vraagt om wat meer kracht voor een dikkere lijn.

Hunt 99
Must try! Een mega flexibele pen, en ook heel delicaat. Zorgt voor prachtige resultaten. Ben je van plan om veel met deze pen te schrijven? Bestel er dan maar vast 2, want de pen beschadigt vrij snel, juist omdat hij zo flexibel is. Kan snel inkt verliezen. 

Hunt 100
Deze nib wordt gebruikt om extreem dunne lijnen mee te tekenen. De pen is niet geschikt om mee te kalligraferen omdat hij daar te delicaat voor is. Vandaar dat ik die resultaten niet kan delen in de blog. Voor hele fijne pentekeningen is deze pen dus wel geschikt!

Hunt 101
Must have! Ik vind dat de Hunt 101 een fijne scherpte heeft en lekker flexibel is.

De Hunt 101 en EF Principal komen bij elkaar in de buurt. De meningen verschillen over de scherpte van de punt. Ik vind deze comfortabeler schrijven, maar lees ook weer andere meningen dat de Hunt 101 wat meer krast. 

Hunt 107 
De Hunt 107 is een totaal niet flexibele mapping nib.

Hunt 108 
In tegenstelling tot de Hunt 107 is de Hunt 108 juist een bizar flexibele mapping nib, aan de flexibele kant voor een beginner. 

Hunt 512
Een niet flexibele kalligrafiepen.

Hunt 513
Een hele grote kallgrafiepen, en totaal niet flexibel 

Leonardt Kalligrafie nibs:

Leonardt EF Principal
Must try! Een flexibele nib en erg populair onder kalligrafeerders. Een scherpe punt voor hele fijne lijnen en een mooi contrast met de dikke lijnen. 

Leonardt hiro 41
Must have! Oh nee, op het kaartje heb ik deze verkeerd geschreven! Hiro 41 is de traditionele kroontjespen, fijn om mee te schrijven. Houdt redelijk wat inkt vast en heeft een fijne flexibileit. Kan snel inkt verliezen.

Leonardt 30
Must try! Fijne stevige nib, maar wel flexibel. Fijne nib om mee te schrijven, ook als beginner. 

Leonardt IIIEF
Must try! ​Geen flexibele pen, maar wel fijn om mee te schrijven voor bijvoorbeeld minimalistische handschriften. 

Leonardt 300
Dit is eigenlijk een balpen nib, dat kan je zien aan de punt die aan het uiteinde iets buigt. Niet echt een groot verschil tussen up- en downstrokes.

Leonardt general
Must try! Toen ik deze pen op glad papier uitprobeerde, dacht ik: wat moet ik hiermee!? Er kwam totaal geen inkt van de nib. Ik had de moed bijna opgegeven, totdat ik ander papier probeerde. Op papier met structuur schreef de Leonardt General fantastisch. Hij is semi flex en vooral fijn voor wat grotere handschriften.

Gillott kalligrafie nibs:

Gillott 170
Must try! Vrij stevige nib, fijn om op gestructureerd papier te schrijven zoals bijvoorbeeld aquarelpapier. 

Gillott 290
Hele lastige pen om mee te schrijven! 

Gillott 291
Met veel pijn en moeite is het me gelukt om met deze pen te schrijven. Ik raad deze niet aan voor beginners, eigenlijk aan niemand. Hmm, kan iemand me vertellen wat ik hier verkeerd aan heb gedaan? Deze is dus in de prullenbak beland...haha!

Gillott 303
Must try! Een populaire nib, met name voor copperplate. De 303 is net iets stugger dan de Gillott 404 en heeft een vrij scherpe punt. De Gillott 303 is een favoriet voor veel professionele kalligrafeerders. Werkt het fijnste op glad papier, maar werkt ook op licht gestructureerd papier. 

Gillott 404
Must have! Ook een fijne nib om als beginner te gebruiken. Werkt goed op meerdere oppervlakte, ook op papier met een structuur. Eleonor Winters raadt deze pen in haar boek aan als een pen voor dunne lijnen, zonder te fragiel te zijn. De stevigheid is vergelijkbaar met de Nikko G

Gillott 659
Niet aan te raden voor beginners. Misschien leuk om uit te proberen als je een gevorderde kalligrafeerder bent. 

Gillot 850
Niet aan te raden voor beginners. Misschien leuk om uit te proberen als je een gevorderde kalligrafeerder bent. 

Gillott 1068
Must try! Een vrij stevige nib, ook fijn om te gebruiken als advanced beginner. Niet heel veel verschil tussen de dikke en dunne lijnen. 

Gillott 1950
Niet aan te raden voor beginners. Misschien leuk om uit te proberen als je een gevorderde kalligrafeerder bent.

Sets met kalligrafie nibs!

Wil je beginnen: start dan met een Nikko G, Zebra G of Brause Steno. Ben je opzoek naar aanvulling voor de beginnersnibs? Om het je nog makkelijker te maken, staan er nu twee sets met kalligrafienibs online! Je shopt ze hier!

Liefs,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items