Traditionele Gouache vs. Acryl Gouache, wat zijn de verschillen?

Traditionele Gouache vs. Acryl Gouache, wat zijn de verschillen?

In deze blog beantwoord ik een vraag die vaak wordt gesteld: wat is nu het verschil tussen de 'gewone/traditionele' water oplosbare gouache en een acryl gouache? Beide zijn heel leuk om mee te werken, maar ze hebben ook beide eigen unieke eigenschappen die ze speciaal maken. Ik vertel je de verschillen!

 

Wat is (water oplosbare) gouache?

Water oplosbare gouache, is de bekendere en wordt meestal traditionele gouache genoemd. Gouache is een verf op waterbasis die bekend staat om zijn helderheid en dekking. Het is vergelijkbaar met transparante waterverf die je kent als aquarelverf. Gouache heeft een andere samenstelling van pigment waardoor de verf dekkend werkt.

Wat ik persoonlijk handig vind aan water oplosbare gouache, is hoe gemakkelijk het te corrigeren is. Maak een foutje? Geen probleem, voeg gewoon wat water toe en je kunt opnieuw beginnen. Ook kan je deze gouache makkelijker bewaren. Voor je palet geldt dat je steeds de dotjes verf die opgedroogd zijn weer opnieuw kan gebruiken, op ongeveer dezelfde manier als je dat kent van een aquarelverf.

De plus- en minpunten op een rijtje:

Pluspunten:

  1. Hoge dekking: Perfect voor het creëren van levendige, ondoorzichtige lagen.
  2. Heractiveerbaar: Je kunt het opnieuw nat maken en corrigeren, zelfs nadat het is opgedroogd. Dit is vooral fijn voor op je palet.
  3. Matte Afwerking: het geeft je werk een prachtige en zachte, fluweelachtige look.
  4. Teken er makkelijk details op met kleurpotloden: gouache droogt op met een structuur waar je makkelijk over kan tekenen met een kleurpotlood.

Minpunten:

  1. Niet waterbestendig: Zodra het droog is, blijft het oplosbaar in water, wat betekent dat je werk niet permanent is zonder vernis. 
  2. Lastiger laag op laag werken: de bovenste natte laag zal mengen met de onderlaag. Dit kan zowel een voordeel als nadeel zijn.
  3. Beperkte hechting: Deze gouache hecht vooral goed op papier. Kan afbladderen als het op een glad oppervlak wordt aangebracht zonder een goede primer.

 

Wat is Acryl Gouache?

Acryl gouache, combineert de beste eigenschappen van gouache en acrylverf. Het heeft de matte afwerking en dekking van traditionele gouache, maar droogt permanent en waterbestendig op zoals acrylverf. Dit maakt het een fantastische optie voor illustratoren! De Acryl gouache van Holbein werkt ontzettend mooi en is beschikbaar in prachtige heldere kleuren.

Ook voor acryl gouache even de voor- en nadelen op een rijtje:

Pluspunten:

  1. Waterbestendig: Zodra het droog is, is het permanent en kan het niet worden heractiveerd met water.
  2. Veelzijdigheid: Hecht op diverse ondergronden, inclusief hout, papier, en doek. (ondanks zeg ik er wel bij dat het mooiste resultaat op papier is.
  3. Matte Afwerking: Net als traditionele gouache, maar met de praktische eigenschappen van acryl.

Minpunten:

  1. Snelle Droogtijd: Je moet snel werken of een palet met een deksel gebruiken om de verf vochtig te houden.
  2. Minder Corrigeerbaar: Fouten zijn moeilijker te corrigeren omdat de verf permanent is zodra deze droog is.

 

Mijn Ervaringen met Beide

Persoonlijk houd ik van de flexibiliteit van water oplosbare gouache om er snel een palet bij te pakken. Ook is het fijn dat je kostbare verf vanaf je palet opnieuw kan activeren. Je kan favoriete kleuren vooraf gemengd op je palet doen bijvoorbeeld.

Aan de andere kant gebruik ik acryl gouache graag voor projecten waarbij ik weet dat ik in lagen ga werken. Dat de verf zo snel droogt, dat past dus perfect als ik meer illustratief ga werken. Ook zijn de luminous kleuren van Holbein favoriet, zulke felle kleuren hebben weinig andere ranges.

 

Welke raad ik je aan?

De keuze voor welke je kiest, hangt echt af van je project. Als je op zoek bent naar iets dat gemakkelijk te corrigeren is en een zachte, matte afwerking heeft, ga dan voor wateroplosbare gouache. Maar als je illustatief werkt, dan is acryl gouache wellicht de juiste keuze voor jou. Weeg de voor- en nadelen van beide gouaches met af en maak een keuze.

Shop zowel de traditionele gouache als acryl gouache in onze shop. 

Liefs,

Judith

P.S. Heb je een voorkeur voor een van deze soorten gouache? Deel je ervaringen met ons! We zijn altijd benieuwd naar jouw creatieve avonturen.

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blog Nieuwer bericht
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.