Één van de basismaterialen voor borduren is een goede naald. Bij een naald denk je al snel aan een scherpe naald. Terwijl een stompe naald vaak echt beter en fijner werkt. Verrassend he!? In deze blog lees je van alles over borduurnaalden en waarop je moet letten bij de aanschaf van je naalden.
De maat
Wanneer je gaat kiezen voor een naald, let dan altijd op de maat van de naald. Weet je niet precies welke je nodig hebt voor je stof? Je hebt vaak ook setjes met verschillende maten, dan kan je altijd even testen wat voor jou en voor je stof de beste naald is. Gebruik altijd de smalste naald als mogelijk. Hoe groter je naald, hoe groter het ‘gat’ dat je maakt in de stof. Hoe hoger het nummer van de naald, hoe kleiner de naald is. Zo is bijvoorbeeld 24 dun en 12 vrij groot en dik. Maat 20-24 zijn gebruikelijke maten bij vrij borduren.
Gebruik je een scherpe of een stompe naald bij borduren?
Een scherpe naald kan handig zijn bij stoffen die vrij dicht zijn geweven. Mijn eerste intuïtie was ook om een scherpe naald te kiezen. Dat was niet mijn beste keuze, de kans dat je in je vinger prikt is groot. De enige reden om voor een scherpe naald te kiezen is als je een ontzettend dicht geweven stof hebt om op te borduren. Kies anders gewoon voor een stompe naald.
Het is voor de stof en eerder gemaakte steken ook beter om een stompe naald te gebruiken. Stompe naalden duwt de draden van de stof uit elkaar en snijdt ze niet door zoals een scherpe naald dat wel doet.
Verschillende soorten naalden
Hoeveel verschillende naalden zullen er bestaan zal je denken, haha het zal je verbazen ;). Wil je het mooiste resultaat? Gebruik dan de naald die daar speciaal voor is gemaakt.
Borduurnaald
Bij voorkeur gebruik je bij borduren specifiek een borduurnaald. Borduurnaalden hebben een kleiner oog dan gewone naalden. Een groter oog maakt de naald automatisch dikker en dat wil je liever niet, omdat dit niet bevordelijk is voor de stof die je gebruikt. Meestal zijn borduurnaalden bot, waardoor je niet steeds in je eigen vingers prikt. Is een groot voordeel, trust me.
Crewel needle
Een crewel needle is een scherpe borduurnaald met medium eye die iets groter is dan de naald zelf. Deze gebruik je het meeste voor vrij borduren. Hierbij gaat ook op dat bij deze naalden maat 1 groot is en nummer 12 dun is.
Tapestry needle
Deze naald is korter dan een crewel needle, heeft een langer oog maar een stompe punt. Deze wordt voor kruissteek borduren en needlepoint borduren gebruikt. Omdat het een stompe naald is, beschadigd deze naald eerdere steken ook niet.
Hemstitch of wing needles
Dit zijn beide naalden voor een specifieke stijl borduren waar ik zelf weinig van af weet. Borduur je in deze stijl, gebruik dan ook de naalden die hiervoor zijn ontwikkelt.
Milliliter needle, aka staw needle
Deze naald heeft een heel klein oog. Zo klein dat het oog en de naald zelf net zo dik zijn. De naald zelf is lang en heeft een scherpe punt. Deze naald is ideaal als je veel french knots gaat maken.
Tip: Beperkte houdbaarheid: wist je dat je een scherpe naald bij voorkeur niet langer dan 8 uur gebruikt?
Tip: Hoe doe je de draad het makkelijkste door het oog? Het handigste is om het uiteinde strak af te knippen het vochtig te maken en dan even te draaien. Het uiteinde dat je niet door het oog van de naald doet, gebruik dat niet dubbel bij het borduren. Voordat je begint, maak en knoopje en knip dat kort af. Laat je het stukje garen dat na de knoop zit lang? Dan heb je grote kans dat deze stukjes naar boven komen bij verdere steken. Dus knip het uiteinde na het knoopje goed kort af. Dat zorgt ervoor dat je netter kan werken.
Had jij verwacht dat er zoveel te leren was over verschillende naalden? Ik niet!
Je vindt alle borduurnaalden hier.
Liefs,
Judith