Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Wat zijn olie pastels?

door Judith Joosten 26 Jan 2023

Heb je ze al voorbij zien komen, die prachtige kleuren van Sennelier? Of misschien ken je ze nog van de middelbare school, die Wasco of Panda oliepastels. Het waren voorheen nooit mijn favoriete materialen. Nu ik kennis heb gemaakt met meerdere merken, technieken en al die kleurtjes: wordt het steeds meer een favoriet! Ondanks dat mijn technieken nog heel wat bijschaving kunnen gebruiken, heb ik al wel veel geleerd over verschillende olie pastels.

Wat zijn oliepastels?

Een oliepastel bestaat uit een mengsel van pigment, een stabilisator en een binder. De binder is vaak een was, of een olie. Het is een materiaal dat pas begin 1900 in gebruik is genomen, als een expressieve tool voor kunstenaars.

Je kan oliepastels op verschillende ondergronden gebruiken, zonder dat je deze hoeft te prepareren. Mijn favoriete manier om olie pastels te gebruiken is op canvas, bij een abstract schilderij.

Het bijzondere aan olie pastels blijft, dat dit materiaal nooit opdroogt. Het blijft dus altijd ‘open’ en beschikbaar om opnieuw mee aan het werk te gaan. Je kan alle kleuren in elkaar blijven mengen.

Wel is het mogelijk oliepastel te fixeren, dan breng je een extra laag aan over de olie pastels. Dit is het beschermlaagje, waardoor de olie pastel is afgesloten. Daardoor kan je een werk inlijsten of op de muur kan ophangen, of bijvoorbeeld nog een extra laag olie pastel (of ander materiaal) aanbrengen.

Verschillende merken en soorten:

Elk merk heeft weer een andere samenstelling. Sommige merken hebben meerdere reeksen, die andere samenstellingen hebben.

Mijn favoriet: Sennelier

Veel mensen zijn blijven de Sennelier de favoriet, dit is ook mijn favoriet! Door de samenstelling van de fijne wassen, lijkt deze olie pastel bijna op een lippenstift. Vol pigment, maar met precies een fijne dichtheid. Ze zijn heerlijk smeuïg en romig. Je vindt de olie pastels van Sennelier hier.

Voordat ik Sennelier ging verkopen in de shop, heb ik een heel aantal merken uitgeprobeerd. Net als met andere materialen, is het ook bij olie pastels vaak zo: hoe duurder hoe beter ;). Naast Sennelier zijn er nog wat andere fijne merken die ik graag met je wil delen. deze merken wat vriendelijker voor je portemonnee.

Pentel

Dit is een super voordelige set. Voor zo'n €15-20,- heb je een set met 50 verschillende kleuren. De pastels zelf zijn iets kleiner, maar daardoor zitten er ook veel verschillende kleuren in de set. Ze zijn mooi gepigmenteerd, en creamy genoeg. Ze stinken wel een beetje, maar zijn super om mee te beginnen. Je vindt de set hier.

Jaxon & Derwent vielen tegen

Jaxon is ook een voordelig merk, maar is een heel stuk minder gepigmenteerd, en daardoor minder dekkend dan andere merken. De pastels van Derwent vond ik niet zo fijn. De kleuren in de set van 24 vielen tegen, net als de prijs-kwaliteit verhouding. 

En er zijn nog meerdere merken. Andere merken als Caran d’ache Neocolor, Gallery, of Van Gogh olie pastels heb ik zelf nog niet getest, dus daar kan ik zo niets over zeggen.

Bekijk alle olie pastels hier.

NeoColor II van Caran d'Ache 

 

Een hele leuke variatie op deze olie pastels zijn de Neocolor II van Caran d'Ache. Deze lijken erg op olie pastels, maar zijn oplosbaar met water! De pastels voelen niet vet aan, en kan je ook als een aquarelverf gebruiken. Uiteraard zijn ze gemaakt met sterke en lichtechte pigmenten. En bonustip: door de vorm kan je ze ook in je gewone puntenslijper slijpen :).

Bekijk ze hier.

Wat is jouw favoriete (olie) pastel?

Liefs,

Judith

 

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items