Mijn favoriete schetsboeken voor aquarel

Mijn favoriete schetsboeken voor aquarel

In deze blog deel ik mijn favoriete schetsboeken voor aquarel. De schetsboeken die ik besch rijf zijn écht geschikt voor aquarelverf, dus voor het gebruik van redelijk wat water. Per merk en reeks licht ik toe waarom ik ze zo fijn vind en hoeveel water ze ongeveer aankunnen.

Gebruik je zelf vaak verschillende materialen in je schetsboek? Misschien heb je dan iets aan de blog over mixed media schetsboeken, hierin noem ik bijvoorbeeld ook de Stillman&Birn schetsboeken.

Ik maakte er ook een reel van, het was namelijk erg lastig om de schetsboeken duidelijk te laten zien op foto's. 

 

 

De aquarel schetsboeken die ik in deze blog noem:

  • Hahnemühle watercolor book
  • Hahnemühle 100% katoen
  • Hahnemühle Zigzag
  • Etchr Accordion
  • Etchr hot&cold pressed
  • Etchr 'The perfect sketchbook'
  • Mossery Watercolor & 100% katoen aquarel

 

Al de schetsboeken uit deze vergelijking zijn gebonden, zodat je ze goed plat kan gebruiken. Het canvas waar je dan op schildert is daarmee ineens dubbel zo groot. Alleen het Mossery schetsboek heeft een optie voor een spiraal: dit kan weer handig zijn al wil je het schetsboek dubbel vouwen.

 

Hahnemühle Watercolor Book

Het Hahnemühle Watercolor Book is een klassieker die niet zonder reden geliefd is bij veel aquarellisten. Dit schetsboek heeft 200gsm (cellulose) papier dat perfect is voor zowel natte als droge technieken. Het papier heeft een fijne korrelstructuur, vergelijkbaar met cold pressed papier. Dit papier kan redelijk wat verf aan in de vorm van washes, maar omdat het 200grams papier is kan het wel ietsjes bobbelen. Voor 200grams papier voelt het wel dikker en kan het veel water aan. Beschikbaar in zowel landschap als portret, A6, A5, A4, 14x14cm en 19,5x19,5cm.

 

Hahnemühle 100% Katoen schetsboek

Voor diegenen die op zoek zijn naar premium papier, is het Hahnemühle 100% Katoen schetsboek een fijne keuze. Dit schetsboek heeft 250gsm cold pressed helder wit papier gemaakt van 100% katoen, wat zorgt voor een fijne wateropname. De kleuren blijven levendig en helder, en het papier heeft een mooie structuur die zowel natte als droge technieken goed ondersteunt. Beschikbaar in zowel landschap als portret, A6, A5 en A4 en twee vierkante maten.

 

Hahnemühle Zigzag

Het Hahnemuhle Zigzag Book is een bijzondere in zijn soort. De pagina’s van dit schetsboek, zitten aan elkaar. Ze vormen feitelijk één hele lange pagina. Deze boekjes hebben 300 grams cold pressed papier.

 

Etchr Hot en Cold Pressed Schetsboeken

Alle schetsboeken van Etchr zijn gemaakt met 100% katoen papier, wat super fijn werkt! En dan kan je hierin ook nog kiezen voor hot pressed en cold pressed papier. Kies afhankelijk van je voorkeur voor een glad of een meer textuurrijk oppervlak. Het hot pressed papier is glad en ideaal voor gedetailleerd werk en illustraties. Het papier is iets dunner, 220 grams maar kan nog vrij veel water aan.

 

Dit schetsboek komt ook terug op de mixed media lijst. Want wil je met meerdere materialen werken in je schetsboek? In de hot pressed variant kan je ook heel fijn met bijvoorbeeld kleurpotloden en markers werken. Het cold pressed papier heeft een fijne textuur en is perfect voor traditionele aquareltechnieken. Dit papier is ook helder wit, en is 230 grams. Beide varianten zijn mooi gebonden en beschikbaar in zowel landscape als portret in a6, a5, B5(mijn favoriete maat) en A4. 

Etchr Accordion

De Etchr Accordion boeken hebben hetzelfde papier, maar dan met een andere binding.

 

Etchr Perfect Sketchbook

Het Etchr Perfect Sketchbook is een favoriet onder veel kunstenaars het dikke aquarelpapier en de goede kwaliteit hiervan. Dit schetsboek heeft 300gsm 100% katoenpapier dat fantastisch is voor aquarel. Het papier is stevig en kan grote hoeveelheden water aan zonder te bobbelen of te vervormen. Ook heeft het schetsboek mooie looks aan de buitenkant. Dit schetsboek is beschikbaar in een landscape A5 of A4.

 

Etchr Signature schetsboeken

Voor deze Etchr Signature schetsboeken moet je helaas diep in de buidel tasten, maar ze zijn zo mooi! Deze schetsboeken zijn gevuld met het 300 grams Fabriano Artistico papier, en de randen van de pagina’s zijn zo mooi handgeschept. Bij deze schetsboeken kiezen je tussen een B5 hot of cold pressed.

 

Strathmore watercolor book

Dit schetsboek van Stathmore is er maar in twee maten, maar is wél gebonden met 300 grams papier. Deze is gemaakt met cellulose papier.

Mossery Watercolor Sketchbook

De Mossery Watercolor Sketchbooks zijn niet alleen functioneel maar ook stylish. Met 300gsm cold pressed zijn ze perfect voor aquarel. Je kan bij Mossery kiezen voor 100% katoen papier en voor de binding kies je voor wirebound of een gebonden schetsboek. Wat Mossery ook echt bijzonder maakt, is het grote assortiment aan mooie covers om uit te kiezen. Qua maat kan je alleen kiezen voor een A5 schetsboek. 

 

 

Conclusie

Dat was mijn overzicht van onze favoriete schetsboeken voor aquarel! Elk van deze schetsboeken heeft weer unieke voordelen. Ik hoop dat deze blog je helpt bij het vinden van het perfecte schetsboek voor je aquarelcreaties! Veel schilderplezier!

Heb je al een favoriet schetsboek voor aquarel? Deel het met me in de reacties hieronder!

Tot de volgende keer,

Liefs, Judith

Stichworte:
Älterer Eintrag Zurück zu Blog Neuerer Beitrag
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.