De 5 basismaterialen die je MOET hebben voor moderne kalligrafie (en zeker #5 is een belangrijke!)

De 5 basismaterialen die je MOET hebben voor moderne kalligrafie (en zeker #5 is een belangrijke!)

Lijkt het jou fantastisch om mooi te kunnen kalligraferen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze blog lees je de 5 dingen die je absoluut nodig hebt voor kalligrafie succes - zodat jij zelfverzekerd kunt starten met moderne kalligrafie.

 

1. De penhouder

We beginnen met het meest voor de hand liggende onderdeel: de penhouder. Voor moderne kalligrafie heb je een hele andere pen nodig dan de normale ballpoint of vulpen. Je kunt een hele fancy pen kopen (vooral omdat ‘ie er mooi uitziet) maar een penhouder zoals deze volstaat ook helemaal. Ik krijg vraag de vaak of je met een vulpen hetzelfde effect kunt bereiken als met een kroontjespen, maar helaas is dat niet het geval. Je hebt echt een (rechte of oblique) penhouder nodig, samen met het volgende onderdeel…

 

2. De Nib

De nib (ook wel de penpunt genoemd) is het kleinste, maar meest belangrijke onderdeel van jouw basismaterialen. Voordat je gaat beginnen met kalligraferen schuif je de nib in je kroontjespen om je pen compleet te maken. De nib dip je (bijna volledig!) in de inkt en zet je op het papier, waarbij er met het toepassen van wat druk inkt vrijkomt. Daarmee vorm je je lijnen en uiteindelijk jouw letters. Er zijn heel veel verschillende nibs met verschillende karaktereigenschappen en het is even zoeken welke nib voor jou het lekkerste werkt. Deze en deze nibs worden door mijn beginnende cursus deelnemers als het prettigst ervaren.

 

3. Inkt

Er zijn ontzettend veel verschillende inktsoorten om uit te kiezen - maar er is weldegelijk verschil in kwaliteit. Meestal verwachten mijn cursisten dat Oost-Indische inkt the way to go is en hoewel ik snap waar dit vandaan komt, zou ik je niet aanraden om hiermee te beginnen. Oost-Indische inkt is heel waterig en een beetje fragiel. Het drupt snel van je pen af en veroorzaakt daardoor ‘blobben’ op je papier. Het is daarnaast ook nog eens slecht uit je kleding te wassen en geloof me.. Met moderne kalligrafie is knoeien onvermijdelijk!

Wat is dan een goed alternatief? Sumi inkt. En dan bij voorkeur de iets duurdere variant. Het resultaat is exact hetzelfde als Oost-Indische inkt, maar het blijft beter op je nib zitten tijdens het schrijven, waardoor jij je kunt focussen op het schrijven van de letters in plaats je te frustreren over de vlekken op je papier… En, het is uitwasbaar. Win-win!

 

4. Papier

Goed kalligrafie papier is niet moeilijk te vinden - je moet alleen even weten waar je naar wilt zoeken. Een goed punt om op te letten is de gladheid van je papier. Is het vezelig? Grote kans dat de inkt hierin weg loopt. Probeer glad papier met weinig structuur te gebruiken. Rhodia is mijn favoriet, maar markerpapier of eigenlijk alles wat glad is zonder coating is prima te gebruiken. Heb je wat meer ervaring met je kroontjespen opgedaan? Dan kun je best eens aquarelpapier proberen. Het is minder glad, maar zwarte inkt staat er wel prachtig op!

 

5. Goede uitleg

Jaaaa, het allerbelangrijkste punt als je het mij vraagt; de juiste uitleg! Je wilt niet weten hoeveel struikelende cursisten ik aan tafel heb gehad die wel zover kwamen om de juiste materialen aan te schaffen, maar uiteindelijk niet goed wisten hoe ze dit moesten gebruiken. En ik snap het wel, het leren van kalligrafie gaat op veel vlakken totaal tegen je gewoontes in. Je houdt de pen op een andere manier vast, de druk op je pen is afwijkend van je gewone schrijfstijl en dan heb je nog dat schrift wat allemaal aan elkaar geschreven wordt… Veel om op te letten in het begin!

Daarom is het ontzettend belangrijk dat je een duidelijk uitleg krijgt. Zoek een kalligraaf die veel ervaring heeft en consistent is in zijn of haar verhaal om het jou uit te leggen. Uiteraard gaan wij jou ook handvatten geven om te starten; het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de aankomende blogs te volgen! Er belooft nog veel goeds aan te komen..

Wil jij zeker zijn van de juiste combinatie aan kalligrafie materialen en goede uitleg? Samen met Splendith heb ik na jaren uitproberen en ervaring op doen een starterskit samengesteld die perfect past bij de beginnende kalligraaf. 

 

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blog Nieuwer bericht
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.