Sinds een jaar plan ik mijn taken in een bullet journal. Voor een lange tijd hield ik mijn agenda alleen nog maar digitaal bij. Een offline agenda was nogal achterhaald vond ik. Een plek om al je afspraken op te slaan, dat is toch voldoende? Wat ik niet had, is een fijne plek voor to-do’s. Die slingerde maar gewoon rond door mijn kantoor. Voor verschillende losse onderwerpen had ik losse notitieboekjes. En guess what?! Ik had nooit het juiste notitie boekje bij me als ik iets terug wilde zoeken. Niet een ideaal systeem dus.
Ik had een bureauagenda die groot was, waar ik links de afspraken in plande en rechts ruimte had voor notities per week. Dat betekende chronisch te weinig plek voor notities, waardoor ik voor elk onderwerp een los boekje kreeg. Tja, wel erg leuk natuurljk maar zeker niet handig als je die steeds van plek naar plek moet slepen.
Toen die bureauagenda op was, dacht ik: ik ga een bullet journal ook eens proberen. Ik zag allemaal leuke layouts op Pinterest en Youtube langskomen. Met die mooie pagina’s in gedachten ging ik enthousiast aan de slag. Dan kom je snel van de koude kermis thuis, want die pagina’s duren 30 minuten om te maken. Nogal belemmerend als je een journal wil gebruiken om je dagen in te plannen. Dat moet vooral tijd opleveren in plaats van tijd te kosten, toch?
Daarom besloot ik het dit jaar anders aan te pakken, ik begon een bullet journal puur voor de weekplanning en gebruik alleen een fineliner. Nothing more. Nu is het natuurlijk helemaal persoonlijk hoe jij je journal in wil vullen. Dan kan je beter gewoon de basics leren, en vanuit daar een journal in je eigen stijl maken! Ik ga er daarom in deze blog dieper op in wat de gedachte is achter het bullet journal. Dat betekent zeker niet dat jij het ook op deze manier hoeft te doen. Het kan je helpen om jouw journal op een fijne manier in te delen.
Wil je juist creatief los gaan? No worries, daar komen zeker nog leuke blogs over online. Hier lees je alle basics van het bullet journal.
Wat lees je in deze blog?
- Waarom heet het een bulletjournal
- Waarom zou je een bullet journal gebruiken
- Het systeem van een bullet journal
- Welke verschillende Bullet journals zijn er?
- Waar moet je op letten bij de aanschaf van een journal?
- Doe het op jouw manier!
Waarom heet het een bullet journal?
In een bullet journal schrijf je alles op volgens ‘bullet points’. Je schrijft het dus niet op als een verslag, maar somt de informatie op in korte zinnen. De Bullets zijn korte zinnen, die je combineert met een symbool. Met de symbolen visualiseer je de verschillende categorieën.
Waarom zou je een bullet journal gebruiken?
Een bullet journal gebruik je om een systeem te hebben met het plannen van je dagen, weken, maanden. Dit kan je combineren op de manier die bij jou past. In plaats van een stapel verschillende notitieboekjes, is je bullet journal één boekje om alles in te kunnen combineren.
Het bullet journal is ontworpen om via een vast systeem dingen te plannen en productief in te delen.
De basis van een bullet journal is dus eigenlijk heel simpel, het hoeft er totaal niet fancy of bijzonder uit te zien. Als jij jouw dag er productiever door kan besteden, dan is het goed.
Het systeem van een bullet journal
De bedenker Ryder Carroll heeft een aantal basis principes bedacht, zodat je jouw dagen en ‘logs’ productiever in kunt delen. Ryder maakt gebruik van een vaste indeling voor een bullet journal. Die indeling begint met een index, daarna een Future log, dan een monthly log en daarna een daily log. Hierbij een korte toelichting van deze categorieën.
Index
Als allereerste stel je de Index op. Hierin kan je een inhoudsopgave bijhouden van de pagina’s die je maakt. Dit is vooral handig als je pagina’s schrijft die je over meerdere maanden wil bijhouden, dan kan je die pagina’s altijd makkelijk terugvinden. Je hoeft dus geen aparte categorieën te maken in je journal, en pagina’s reserveren om de informatie bij elkaar te zetten. In sommige journals is voor de index al een pagina gereserveerd. Anders gebruik je hiervoor de eerste twee pagina’s.
Future Log
In een future log kan je een overzicht maken van het hele jaar. Afspraken, lanceringen of taken die je pas over een paar maanden moet doen? Die kan je makkelijk hier opschrijven.
Optioneel: verdeel twee spreads in zes vlakken. Die kan je meteen verdelen over de twaalf maanden.
Monthly log
Hierin schrijf je de titel van de maand. Daaronder maak je een lijst van de dagen van de maand, met de letter van de dag erachter. Pak je agenda van je telefoon erbij en schrijf hierin alle belangrijke afspraken. Beperk je tekst en maak het zo beschrijf je afspraken zo compact mogelijk.
Monthly task
Naast je monthly log kan je op de pagina ernaast een lijst met taken voor de komende maanden maken. Uiteraard ben je daarin helemaal vrij. Je zou het ook kunnen indelen als doelen die je die maand wil bereiken.
The daily log
De daily log is niet alleen als een to do list die je elke dag weer uitschrijft. Het is niet voor niets een ‘log’. Zie het meer als een lijst die je wil bijhouden van de dingen die je die dag bij je wilt houden. Dat zullen uiteraard to-do’s zijn, maar misschien bedacht je bij een to do iets bijzonders en wil je dat ook registreren. Als voorbeeld, je schrijft een to-do op, als administratie doen. Terwijl je administratie doet, merk je op dat je een goede omzet hebt gedraaid. Dan voeg je aan het log toe dat je trots kan zijn op een goede omzet. Zo zorg je ervoor dat je dagelijks een soort logboek maakt van bijzondere momenten en nuttige taken.
Collections
Collections worden ook wel eens trackers genoemd. Op deze pagina’s kun je dingen bijhouden als: boeken die je nog wil lezen, welke shows je nog wil kijken of een verlanglijstje voor je verjaardag.
Threading
Het doel van de index in je bullet journal is dat je geen ruimte hoeft te reserveren voor bepaalde categorieen. Het kan wel ineens zo zijn dat je ruimte te kort komt bij een pagina en dat de volgende pagina al is gevuld. Je kan dat makkelijk oplossen door de volgende pagina toe te je Voeg simpel de juiste pagina nummer toe waar de collectie verder gaat.
Migrations
Migrations is een belangrijk onderdeel van een bullet journal. Aan het einde van de maand loop je door welke taken allemaal zijn volbracht en welke taken of dingen er nog open staan. De ideale gelegenheid om sommige to-do’s toch nog te doen, of te migreren in de volgende maand. Zo blijven ze niet een jaar lang ‘zweven in je journal.
Symbolen als aanduiding
Bij de indeling van de pagina’s gebruik je de volgende tekens:
- Een dot: taken, dingen die je moet doen
- Een - notes: dingen die je niet wil vergeten
- Een O Events: Momenten waarvan je een notitie wil maken.
- = prioriteit
- ! = Inspiratie
Wanneer je een taak klaar hebt, kan je er een kruisje door de dot zetten. Je kan hem ook in een future log zetten <, om verderop te plannen, toegevoegd aan een andere taak > Je kan de taak ook doorstrepen omdat hij niet meer relevant is. Je kan uiteraard zelf ook bepaalde symbolen gebruiken om dingen te accentueren, dat is helemaal aan jou.
Om te beginnen heb je natuurlijk een journal nodig, maar welke moet je dan kiezen?
Wat voor bullet journal heb je nodig?
Bulletjournals kan je tegenwoordig echt overal vinden. Van de HEMA tot de meest bekende Leuchtturm of Nuuna bullet journals. Het is wel fijn om een goed journal te hebben, maar kies er eentje die bij jouw budget past. In de shop staat al een selectie van fijne journals, die allemaal van goede kwaliteit zijn.
Een korte samenvatting van de vergelijking van de journals
De Leuchtturm zijn een van de meest populair bullet journals op de markt. Die journals zijn zeer geschikt om te gebruiken als je vooral met een fineliner gebruikt. Het papier van deze journals is vrij dun en daarom beperkt in het gebruik van brushpennen of andere materialen dan fineliners. De Nuuna en Mossery journals hebben beide een stuk dikker papier en zijn daarom beter geschikt voor het gebruik van verschillende markers en bijvoorbeeld dun gebruik van watercolors.
A final note: personaliseer jouw bullet journal op jouw manier
Ryder heeft een aantal markers bedacht om bijzondere dingen mee aan te duiden. Zo kun je bijvoorbeeld een * zetten bij iets dat heel belangrijk is, of een <3 bij een bijzonder moment. Denk dus niet alleen aan mooie tekeningen bij het personaliseren, maar richt het journal in zodat je het zelf het fijnste kan gebruiken.
Bedenk dat het journal jou moet dienen in plaats van dat je druk bent met het volgen van de regels en dat een andere indeling beter bij jou past.
Liefs,
Judith