Deze blog heb ik stiekem al heel vaak beloofd maar ik vond het een beetje spannend om deze te maken. Ik heb mijn angsten even over boord gezet om toch deze blog te maken en guess what? Ik heb er meteen een video bij gemaakt ;). In de video kan je goed zien wat ik in de blog nu eigenlijk bedoel. Ik begin meteen met een korte introductie wat Coliro Pearlcolors eigenlijk zijn.
Wat is Coliro?
Coliro is een metallic verf die je ook heel mooi kan gebruiken bij kalligrafie en illustraties. Je brengt hem aan met een penseel of met een kalligrafiepen. Door vrij weinig water te gebruiken, heb je met Coliro de letters echt op het papier liggen. Daarnaast is het helemaal dekkend, dus ook prachtig op donker papier. Coliro heeft echt een metallic finish, waardoor de verf het licht heel mooi weerspiegeld. Coliro bestaat uit mica pigmenten en Arabische gom.
Hoe werkt Coliro?
Ik krijg mega vaak de vraag: ‘maar hoe gebruik je Coliro dan?’. Begrijpelijk, want het is natuurlijk verwarrend, omdat je een kalligrafiepen niet zomaar in het Coliro palet kan dippen. Het is super eenvoudig maar wel fijn om bij iemand anders af te kijken. Daarom laat ik het je graag zien in deze video.
In de video gebruik ik de volgende materialen:
- Strathmore aquarel papier 400
- Oblique penhouder kalligrafie
- Zebra G nib
- Coliro palet zilver en goud
- Coliro palet 12 kleuren Pearl
- Princeton Heritage Round nr 8
De verf werkt precies hetzelfde als een waterverf. Door de verf met water aan te mengen, activeer je de verf. Hoe meer water je aan de verf toevoegt hoe transparanter de verf wordt. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook hoe minder water, hoe dekkender de Coliro is. Door de structuur van de kleur, kan je makkelijk de pigmenten opnemen met het penseel.
Is het te vergelijken met een ander product?
Coliro is de enige lijn, die zoveel mooie dekkende metallic kleurtjes heeft. Het Coliro palet wordt vaak naar het Starry Colors palet van Kuretake gelegd om te vergelijken. Ik ga dat niet in deze video doen maar vat de uitkomsten van deze vergelijkingen voor je samen. Wat eigenlijk altijd de uitkomst van deze video’s is: de Kuretake is iets voordeliger, maar de Coliro heeft de mooiste dekking en kleuren. De dekking van de Starry Colors en de Coliro ontloopt elkaar niet veel.
Zo gebruik je Coliro!
Druppel water op de verf en wacht.
Wat bij Coliro heel belangrijk is om te doen: het water echt even in laten werken. Dus druppel wat water op je palet en laat dat ongeveer drie minuten inwerken. Dan mengt het water goed met de pigmenten. Meng nog even met je kwastje, dat ziet er altijd zo mooi uit! Je kan dan goed zien dat het mineralen zijn die zo schitteren, prachtig!
Werk je met een penseel?
Dan kan je heel makkelijk de dikte van de verf aan jouw smaak aanpassen. Vind je de verf te dik? Dan voeg je wat water toe, vind je de verf te dun? Dan wacht je even totdat de verf iets dunner is.
Werk je met een kalligrafiepen?
I’ll show you the trick. De eerste stap is gewoon hetzelfde, water druppelen, in laten werken en mengen met het penseel. In plaats van de pen in de verf te dippen, smeer je de verf met het penseel aan de achterkant van de pen. Wat de goede consistentie is, dat is even uitproberen. De vuistregel is ruim: komt de Coliro niet van je pen af, dan is de verf te dik. Komt de Coliro er te snel af? Dan heb je teveel water gebruikt. Het water in de verf blijft natuurlijk steeds opdrogen, dus blijf steeds wat water toevoegen aan de verf.
Als er teveel Coliro aan de nib opdroogt, heeft dat invloed op de inktflow. Maak de nib tussendoor schoon door hem even in het water te dippen en met een doekje schoon te maken.
Je kan Coliro in mijn webshop shoppen. Er zijn paletten beschikbaar met voorgeselecteerde kleuren, maar je kan ook zelf een palet samen stellen.
Heb je nog vraagjes?
Laat ze weten in de comments!
Liefs,
Judith