HOE GEBRUIK JE // gouache? – Splendith
Doorgaan naar content

LET OP! Ivm beurs dit weekend versturen we niet vanaf do 13.00u. Bestellingen t/m maandag worden ma of di verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

HOE GEBRUIK JE // gouache?

door Judith Joosten 19 Jan 2018

Als aanvulling voor mijn blog van vorige week, vandaag een uitleg over het gebruik van Gouache. Want hoe gebruik je gouache eigenlijk? In een vorige blog over gouache legde ik uitgebreid uit wat gouache precies is, dus ben je benieuwd, lees die dan vooral nog een keer terug. Heel kort samengevat: gouache is een dekkende waterverf. Nu over naar waar het in deze blog om gaat! Eerst de essentials die je nodig hebt:

Wat heb je nodig voor het gebruik van gouache?
Om te beginnen heb je aquarelpapier nodig, penselen (aquarel penselen bijvoorbeeld), twee bekers of glazen water om je penselen in schoon te kunnen maken en natuurlijk de verf zelf.

Zo gebruik je gouache
Je gebruikt een klein beetje gouache op je palet en voegt een heel klein beetje water toe zodat de verf een fijne vloeiende structuur krijgt om mee te kunnen verven. Hoe meer water je aan de verf toevoegt hoe lichter en transparanter de verft wordt. Voeg niet meteen teveel water toe, maar steeds een klein beetje dan hou je meer controle over de verf.

Je kan gouache zowel gebruiken voor projecten waarbij je van licht naar donker verft als van donker naar licht.

Opdrogen van de verf
Gouache droogt erg snel. Je hoeft dus niet heel lang te wachten voordat je een nieuwe laag schildert. Vaak als je net aan de ene kant klaar bent met schilderen, is de andere helft alweer droog. De verf op je palet droogt natuurlijk ook snel, maar don’t worry: gouache is gewoon opnieuw nat te maken, zowel op je papier als bijvoorbeeld je palet.

Bij het gebruik van Gouache is het belangrijk om te weten dat de kleur van de verf iets verandert als hij opdroogt. Lichte kleuren drogen iets donkerder op en donkere kleuren iets lichter. Hier moet je rekening mee houden als je extra van dezelfde kleur probeert te mengen.

Mengen en blenden verschillende kleuren
Verschillende kleuren gouache met mengen makkelijk met elkaar op de palet. Uiteraard lukt dit op je palet makkelijker dan op het papier.

Je kan verschillende kleuren gouache blenden door de kleuren naast elkaar te schilderen en de kleuren daardoor met elkaar te mengen. Je kan ook de nieuwe kleur op de andere kleur schilderen en de verf op deze manier mengen. De laatste methode gaat moeilijker wanneer de verf is opgedroogd op het papier.

Experimenteer!
Natuurlijk zijn er allerlei tips over hoe je gouache kan gebruiken, maar onthoud: er is geen foute manier. Experimenteer met Gouache zodat je de fijnste manier vind die bij jou past.

& je weet het: let me know als je vraagjes hebt! <3.

Liefs,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items