Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

KALLIGRAFIE // Schrijfhouding en je pen op papier zetten

door Judith Joosten 08 May 2018

De juiste schrijfhouding is key voor moderne kalligrafie. In deze blog geef ik je een aantal stappen waarmee je een betere schrijfhouding ontwikkelt. Voordat je begint met kalligraferen zet je de volgende dingen klaar:

  • Papier (rhodia is het fijnste voor oefenen)
  • Inkt
  • Schoon water
  • Nib in nibhouder
  • Wit papier.

Gebruik papier dat geschikt is voor kalligrafie. Welk papier daarvoor het beste geschikt is lees je hier. Donkere niet waterproof inkt is aan te raden omdat het het makkelijkste van je nib vloeit, veel gebruikte inkt is Sumi inkt.

Stap voor stap een juiste kalligrafie houding
Ga recht op zitten, op het puntje van je stoel en blijf ademen. Je hebt snel de neiging om klem te gaan zitten, voorover gebogen te zitten en je adem in te houden. Doe je best om je lichaam juist zo ontspannen mogelijk te houden. Op het puntje van je stoel zitten helpt je om je rug recht te houden waardoor je onderarm aan je dominante zeide over je bureau kan glijden, dat is beter dan erop te leunen.

Houdt je pen met een relaxe grip vast op de curve die er bij de meeste pennen al zit. Hou hem niet vast op het einde van de nib, hier krijg je zere vingers en stijve kalligrafie van. Je vingers moeten niet helemaal recht zijn maar ook niet helemaal rond. Je houdt de houder stevig vast maar iemand zou de pen nog uit je handen moeten kunnen pakken. Je vingers moeten nog kunnen buigen zodat je de pen kan bewegen door je vingers te bewegen.

​Beeld je hand, pols en onderarm als een unit in, die bewegen als een geheel: gecontroleerd door je schouder en bovenarm. Laat je elleboog en schouder de controle overnemen en het grootste gedeelte van de beweging maken. De boog die je op die manier maakt is veel groter, en gelijkdelijker dan de boog die je met alleen je pols maakt.

Stop regelmatig en kijk opnieuw naar je grip, houding, etc. En oeeeefenen! :) Er staan wat voorbeelden die je kan gebruiken bij het oefenen.

Een oblique pen kan je op twee verschillende manier vasthouden. Wil je in een hoek schrijven, dan hou je de pen recht. Wil je meer een modern schrift doen, dan kan je de pen schuin houden zodat de nib recht op het papier staat.

Ik hoop dat je er weer wat van hebt geleerd :). Stel je vragen vooral in de comments!

Liefs,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items