Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Keuzeguide Penselen

door Judith Joosten 17 Feb 2023

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Ik wil met aquarel (of vul een ander materiaal in) schilderen: wel penseel past daar het beste bij?’ Ik probeer je in deze blog stap voor stap een penseel te adviseren, passend bij de materialen die je graag gebruikt. 

Budget

Tja, we beginnen er meteen maar mee ;). Wat je budget is, dat speelt uiteraard mee in je keuze. We raden je aan zo weinig mogelijk maten penselen te kopen, in de beste kwaliteit die je kan veroorloven. Penselen gaan lang mee en daarom is het de moeite waard er net iets meer aan uit te geven. Begin wat kleiner: denk aan 2-3 maten ronde penselen om mee te beginnen. Bekijk welke maat je denkt te gaan gebruiken en kijk naar wat de totaalprijs is.

Welk materiaal gebruik je voornamelijk?

Voordat je kiest voor welk penseel, is het belangrijk dat je weet wat voor materiaal je meestal gebruikt of wil gaan gebruiken. Is dit aquarel, is dit acryl of bijvoorbeeld gouache? Elke verf heeft een andere samenstelling van dichtheid en gewicht. Op die samenstelling zijn de penselen optimaal afgestemd, belangrijk dat jouw keuze bij het materiaal past.

Elk penseel heeft een beoordeling in: stijfheid, aquarel, acryl en olie verf. Bij de beoordeling krijgt een penseel maximaal vijf sterren. 3/5 is bijvoorbeeld drie van de vijf sterren. 1/5 bij stijfheid betekend een heel zacht penseel. 5/5 bij aquarel betekend zeer geschikt voor aquarel.

Mixed media of specifiek voor één materiaal?

In de shop heb je keuze uit drie categorieën: mixed media, aquarel of acryl penselen. Hierbij kort de opsomming:

Mixed media penselen

Dit soort penseel kan je gebruiken voor verschillende soorten materialen. Handig dus als je vaak verschillende materialen gebruikt! Wel belangrijk om in overweging te nemen: een mixed media penseel is een goede allrounder, maar kan niet met alle materialen uitblinken.

Princeton Select & Princeton Snap zijn beide student versies Mixed media penselen. Wil je een goede budget vriendelijke oplossing, dan zijn dit zeker mooie penselen. De Select penselen zijn voor iets meer materialen geschikt en is in wat meer maten en vormen beschikbaar.

Princeton Select: Stijfheid: 3/5 - Aquarel: 4/5 - Acryl: 5/5 – Olie: 2/5

Princeton Snap: Stijfheid: 3/5 - Aquarel: 4/5 - Acryl: 4/5 – Olie: 2/5

Princeton Velvetouch zijn kunstenaarskwaliteit mixed media penselen. Door de mooie kwaliteit ook heel goed geschikt voor aquarel en acryl. Het verschil in kwaliteit merk je vooral aan de soort haren en de hoeveelheid haren. Ze nemen wat makkelijker verf en water op dan de student versies.

Stijfheid: 3/5 - Aquarel: 4/5 - Acryl: 5/5 – Olie: 2/5

Aquarel penselen

Een korte opsomming van onze aquarel penselen, dit zijn allemaal kunstenaarskwaliteit penselen. 

Princeton Heritage: dit zijn onze populairste aquarel penselen. De haren waaieren makkelijk uit, maar veren ook weer heel makkelijk terug in de punt. Ze zijn zacht genoeg, maar hebben ook een goede en scherpe punt.

Stijfheid: 3/5 - Aquarel: 5/5 - Acryl: 2/5 – Olie: 0/5

Princeton Elite: Vergelijkbaar met Heritage maar iets zachter. De buik van de ronde penselen is iets boller, daardoor lijkt de vorm iets meer op een marterharen penseel.

Stijfheid: 2/5 - Aquarel: 5/5 - Acryl: 0/5 – Olie: 2/5

Princeton Neptune Penselen: dit zijn de zachte aquarel penselen. De haren waaien heel zacht uit, maar veren minder makkelijk terug in de vorm.

Stijfheid: 1/5 - Aquarel: 5/5 - Acryl: 0/5 – Olie: 0/5

Je kan meerdere soorten penselen gebruiken

We willen je het uiteraard niet moeilijker maken, maar hopelijk maakt dit het juist makkelijker voor je. Net als dat je verschillende merken verf door elkaar kan gebruiken, kan je ook heel goed verschillende soorten penselen met elkaar gebruiken. Lijkt het je leuk verschillende penselen te testen of heb je verschillende eigenschappen nodig? Dan kan je er altijd voor kiezen om een verschillende maat van elke soort penseel waaruit je twijfelt te kopen.

Mijn adviezen voor specifieke materialen:

Ga je aquarel verf gebruiken?

Met aquarel wil je graag dat de penselen het water goed vast kunnen houden, en geleidelijk weer loslaten op het papier. Waterverf is lichte en makkelijk vervoerbare verf waardoor de haren ook wat zachter mogen zijn: de verf zal de vorm van het penseel minder snel beïnvloeden. 

Voor aquarel raad ik aan: Princeton Select (budget) Heritage (favoriet), Elite als opvolger, Neptune als zachte variant.

Ga je gouache gebruiken?

Gouache is een stuk zwaarder dan aquarelverf. Het gewicht kan de vorm van je penseel beïnvloeden als de haren niet sterk genoeg zijn. Gouache is echter een twijfelgeval. Verdun je de gouache erg met water? Dan zou ik kiezen voor een steviger aquarel penseel. Gebruik je de gouache bijna rechtstreeks uit de tube? Kies dan voor een mixed media penseel.

Voor verdunde gouache raad ik aan: Select (student), Heritage (favoriet/pro) Elite.
Voor zowel verdunde als dikkere gouache raad ik een mixed media penseel aan: Select (student) Velvetouch (pro) 

Gebruik liever geen Neptune, deze haren zijn te zacht.

Ga je met acryl werken?

Voor het gebruik met Acryl raad ik mixed media penselen aan: Select (student) Velvetouch (pro) Gebruik liever geen Neptune, deze haren zijn te zacht.

Gebruik je Acryl gouache erg verdund met water? Dan kan je eventueel het advies van de gouache gebruiken.

Is het je nog niet helemaal duidelijk? Je kan ons altijd mailen of bellen voor een passend advies.

Liefs,

Judith 

Ps: Heb je nog nooit eerder penselen gebruikt, lees dan aanvullend de blog ‘wat is een goed penseel’. Want wanneer je meer weet je wat meer over penselen, kan je ook makkelijker een keuze maken.

 

 

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items