Hoe maak je een kalligrafienib schoon?

Hoe maak je een kalligrafienib schoon?

Yay, je hebt een aantal materialen gekocht om mee te expirimenteren. Heb je nieuwe nibs gekocht, maar heb je problemen met je inktflow? Dat kan goed kloppen, je nibs moet je nog voorbereiden voor gebruik. De nibs werken nog niet gelijk optimaal zodra ze van de fabrikant afkomen. Door het productieproces blijft er een laagje olie op de nibs achter. Dit moet je verwijderen voor je aan de slag kan. Doe je dit niet, dan blijf je een tijd last houden van losse flodders inkt. Vooral als je net begint met kalligraferen, kan dit voor frustratie zorgen. Er zijn verschillende manieren om je nibs schoon te maken. De eerste daarvan is: schoonmaken met tandpasta. Ja, echt!

 

Poets je kalligrafienibs met tandpasta

Deze manier wordt denk ik het meest gebruikt. Je poetst simpelweg de nib met een zachte tandenborstel en wat tandpasta. Het maakt niet uit welke je hiervoor gebruikt. Al is deze mooie tube van Marvis een leuke accessoires voor je werktafel :). Daarna spoel je de nib af met water en droog je ze af.

 

Verwarm de nib kort

De tweede manier is het verwarmen van je nib. Je doet nu eerst je nib in de nibhouder. Daarna haal je de nib letterlijk een seconde door een vlam heen. Het is belangrijk dat je hem niet te lang in het vuur houdt omdat je dan de nib kapot maakt. Daarna spoel je de nib af en droog je hem goed af.

 

Prik de nib in een aardappel

Voelt het vuur niet comfortabel? Ik ben altijd bang dat ik de nibs dan kapot maak... Dan is de laatste manier manier door de nib in een aardappel te prikken. Ik vind het wel een beetje zonde van een aardappel, maar misschien heb je juist nog een oude aardappel liggen? Hierna spoel je uiteraard de nibs weer schoon en maak je ze goed droog. 

 

Je kan testen of de nib goed schoon is door hem in de inkt te dippen. Als de inkt de nib gelijk bekleed, dan kan je door, anders herhaal je het proces. Raak de nib na het schoonmaken  niet meer met je vingers aan, dan maak je ze namelijk weer vet.

Weet jij nog een fijne manier om nibs schoon te maken? Let me know!

Liefs,
Judith

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blog Nieuwer bericht
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.