Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Hoe maak je een kalligrafienib schoon?

door Judith Joosten 28 Jan 2017

Yay, je hebt een aantal materialen gekocht om mee te expirimenteren. Heb je nieuwe nibs gekocht, maar heb je problemen met je inktflow? Dat kan goed kloppen, je nibs moet je nog voorbereiden voor gebruik. De nibs werken nog niet gelijk optimaal zodra ze van de fabrikant afkomen. Door het productieproces blijft er een laagje olie op de nibs achter. Dit moet je verwijderen voor je aan de slag kan. Doe je dit niet, dan blijf je een tijd last houden van losse flodders inkt. Vooral als je net begint met kalligraferen, kan dit voor frustratie zorgen. Er zijn verschillende manieren om je nibs schoon te maken. De eerste daarvan is: schoonmaken met tandpasta. Ja, echt!

Poets je kalligrafienibs met tandpasta
Deze manier wordt denk ik het meest gebruikt. Je poetst simpelweg de nib met een zachte tandenborstel en wat tandpasta. Het maakt niet uit welke je hiervoor gebruikt. Al is deze mooie tube van Marvis een leuke accessoires voor je werktafel :). Daarna spoel je de nib af met water en droog je ze af.

Verwarm de nib kort
De tweede manier is het verwarmen van je nib. Je doet nu eerst je nib in de nibhouder. Daarna haal je de nib letterlijk een seconde door een vlam heen. Het is belangrijk dat je hem niet te lang in het vuur houdt omdat je dan de nib kapot maakt. Daarna spoel je de nib af en droog je hem goed af.

Prik de nib in een aardappel
Voelt het vuur niet comfortabel? Ik ben altijd bang dat ik de nibs dan kapot maak... Dan is de laatste manier manier door de nib in een aardappel te prikken. Ik vind het wel een beetje zonde van een aardappel, maar misschien heb je juist nog een oude aardappel liggen? Hierna spoel je uiteraard de nibs weer schoon en maak je ze goed droog. 

Je kan testen of de nib goed schoon is door hem in de inkt te dippen. Als de inkt de nib gelijk bekleed, dan kan je door, anders herhaal je het proces. Raak de nib na het schoonmaken  niet meer met je vingers aan, dan maak je ze namelijk weer vet.

Weet jij nog een fijne manier om nibs schoon te maken? Let me know!

Liefs,
Judith

 

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items