Vergelijking van de drie bekenste kalligrafieboeken + Actie!

Vergelijking van de drie bekenste kalligrafieboeken + Actie!

Het kan helpen een boek te gebruiken als je wilt leren kalligraferen of je skills een boost wilt geven. Een boek geeft je een fijne structuur. Ik gebruik ook veel voorbeelden en oefenmateriaal dat ik vind op Pinterest, maar ik merk dat de structuur van een boek mij veel sneller stappen vooruitbrengt. En je hoeft niet constant te zoeken naar een pagina oefenmateriaal.

Ik heb gekozen om in de shop (maar) drie heel verschillende boeken over handlettering en kalligrafie aan te bieden. Deze boeken geven mij nog steeds inspiratie en hebben mijn techniek aanzienlijk verbeterd. De keuze om alleen deze drie boeken in mijn shop te verkopen was niet eenvoudig, want er zijn simply too many interessante en schitterend vormgegeven boeken. Daarnaast vind ik het vaak lastig om online een boek te kopen, want je niet zomaar even bladeren. Bij de productpagina's heb ik een aantal foto's van de binnenkant geupload. Heb je toch een beetje het idee dat je het boek kan doorbladeren. Met deze vergelijking leg ik uit wat je aan welk boek hebt.     

Mijn top-3 bestaat uit 'Modern Calligraphy, 'Mastering Copperplate Calligraphy' & 'Letters'.
What’s in a name: Eigenlijk verklaren de titels van de boeken al grotendeels de inhoud. Een korte samenvatting: Wil je de basics en wat aanvullende technieken van moderne kalligrafie leren? (En is Engels geen barrière voor je?) Dan helpt het boek 'Modern Calligraphy' veel stappen verder. Dit boek is dan ook mijn persoonlijke favoriet. Als je meer wilt leren over het Copperplate handschrift. Ga dan voor 'Mastering Copperplate Calligraphy'. Wil je moderne kalligrafie leren? Lees je het liefste een Nederlands boek? En houdt je van mooie plaatjes? Dan raad ik je aan het boek 'Letters' van Marjet aan. Ik licht het hieronder verder toe.

Vergelijking Kalligrafie boeken​

1. Modern Calligraphy van Mollie Thorpe
Ik kocht dit boek vooral vanwege de 14 pagina's met verschillende stijlen handschriften. In het boek 'Modern Calligraphy' laat de schrijfster Molly Thorpe 12 verschillende schrijfstijlen moderne kalligrafie zien. Per bladzijde heeft ze twee letters uitgewerkt waarvan 12 hoofdletters en 12 gewone letters. Molly  legt alles basisprincipes van A-Z heel goed uit (zoals houding, etc.). Het mooie vind ik dat het hier niet bij blijft. Er is ook veel ruimte voor aanvullende skills. Het boek gaat dus verder dan alleen de basis. Ook ‘intermediates’ zullen dit een leuk boek vinden.

Naast theorie biedt het boek ook inspiratie en 20 bladzijden met DIY projecten.  Molliy Thorpe is echt een pro en kalligrafeert prachtige dingen! Wat leuk is, Molly heeft ook over details nagedacht. Als voorbeeld: bij DIY's over het adresseren van enveloppen, staat bijvoorbeeld ook een fijne tabel met de verschillende passende persoonlijke ‘titels’.

Voordelen:

 • Gedetailleerde informatie over houding en basisprincipes.
 • Per letter een halve bladzijde met verschillende kalligrafiestijlen.
 • Foto’s met goede tips en uitleg over het gebruik van bekende en fijne materialen
 • Geschikt voor intermediates 

Nadelen:

 • Engelstalig
 • De lettervoorbeelden per letter (en niet per stijl). 

Ps, op mijn Pinterest bord 'Letters' deel ik deze pin waarin je heel fijn een overzicht vindt met de inhoud van het boek.

2. Mastering Copperplate Calligraphy by Eleanor Winters
Dit was het eerste boek dat ik kocht. Volgens alle websites was dit het beste boek om Copperplate kalligrafie te leren. Dat is simpelweg ook gewoon zo. Het boek is niet voor niets één van de meest verkochte kalligrafieboeken. Er staan goede 'drills' in het boek waardoor je eerst de vormen leert, daarna langzaam de makkelijkste letters en zo ga je door naar de moeilijkere letters. Na de geschiedenis en de basismaterialen gaat Eleanor heel snel door naar het daadwerkelijk schrijven. Hierdoor mis je de principes over je houding en hoe je een pen goed vasthoudt. Dat zijn wel essentiële elementen als je een pro wilt worden.

Voordelen:

 • Fijne 'drills' om eerst de vormen van de letters te oefenen. Je leert het Copperplate handschrift zo helemaal stap-voor-stap.
 • Je leert heel specifiek het Copperplate handschrift

Nadelen:

 • Het boek gaat heel snel door naar het 'schrijven', hierdoor mis je de belangrijke principes van je houding. 
 • ​Het boek is helemaal uitgevoerd in zwart-wit. 
 • Engels geschreven

3. Letters van Market Slingerland
Zo leuk, een Nederlands boek over kalligrafie! Super tof dat kalligrafie in Nederland zo populair wordt. Het boek van Marjet is prachtig vormgegeven, ook staat er mooi stap voor stap uitgelegd hoe je kan kalligraferen.

Voordelen:

 • Het boek is vooral geschreven voor beginners. 
 • Een prachtig vormgegeven boek! 

Nadelen:

 • Intermediates halen niet veel nieuwe informatie uit het boek

Conclusie:

Wat vond je van de vergelijking? Ik hoor graag je op- en aanmerkingen :). Of ken jij nog een ander boek? Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van de boeken! 

Aanbiedingen Kalligrafieboeken!
Nederlandse boeken zijn gebonden aan de vaste boekenprijs, dus daar kan ik je geen korting op geven. Maar bij de andere twee boeken gaat dit niet op. Deze boeken zijn nu tijdelijk afgeprijst voor €21,-. Happy shopping!

Liefs,
Judith

Trefwoorden:
Ouder bericht Terug naar Blog Nieuwer bericht
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.