Doorgaan naar content
Op werkdagen voor 16.00u besteld, dezelfde dag verzonden!
Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

KALLIGRAFIE // De beste materialen om te leren kalligraferen

door Judith Joosten 14 Jul 2017

Wil je gaan beginnen met moderne kalligrafie? Dan is de kans groot dat je benauwd wordt als je het aanbod van verschillende materialen ziet! Ik geef je geen ongelijk! Welk pennetje doet nu wat, en wat is dat met ál die verschillende soorten inkt? Dus voor je kan beginnen met kalligrafie kan je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken? In deze blog leg ik je uit welke materialen je het beste kan aanschaffen als beginner.

Om te kalligraferen heb je 4 verschillende dingen nodig: een penhouder, een pen/nib, inkt en papier. In deze blog leg ik uit welke 'essentials' je het beste kunt aanschaffen als beginner.

De kalligrafiepen/nib
​Misschien kan ik wel zeggen dat je nib het grootste onderscheid zal aanbrengen in je kalligrafiestijl. In mijn webshop verkoop ik penpunten met een spitse punt, deze worden meestal gebruikt voor moderne kalligrafie. Door de spitse punt kan je dunne upstrokes maken. Wanneer je bij de downstrokes wat druk op de pen uitoefent krijg je een dikkere lijn. De ene pen is flexibeler dan de andere, dat verklaart het verschil in de dikke lijn naar beneden. Het Flexibele pennen zijn moeilijker om te gebruiken. 

De Nikko G is de perfecte nib om mee te beginnen in je kalligrafietour. Met deze kalligrafiepen maak je super dunne upstrokes en dikkere downstrokes. Het is een semi flexibele pen, dus een fijne nib om het avontuur mee te beginnen!  Wil je graag meteen meerdere pennen uitproberen? Dan raad ik je mijn setje 'Must Have Kalligrafienibs' aan. Dat is een aanvulling op de Nikko G. Zorg dan wel dat je een penhouder met een metalen bevestiging hebt. Daar passen alle nibs in :).

De Penhouder
Zoals je in mijn webshop kan zien, heb ik nogal wat verschillende penhouders in de shop! In combinatie met de Nikko G kalligrafienib kan je eigenlijk alles kiezen. Ik raad je aan om te beginnen met een rechte penhouder. De penhouder met een grip van kurk schrijft erg comfortabel, dus die raad ik je zeker aan!

Lijkt het je leuk om een Oblique houder uit te proberen? In de shop heb ik al een Oblique houder voor €4,95. Met deze houder heb je de kalligrafienib meteen

Inkt
'Zoveeeeel kleurtjes en hoeveel verschillende zwarte inkt heb je wel niet?' Haha, ja genoeg keuze he! Ga je beginnen, ga dan voor een potje Sumi inkt. Dit is een mooi dekkende zwarte inkt en vloeit makkelijk van je pen af. Wil je meteen kleurtjes uitproberen? Dan is Ecoline fijn om mee te expirimenteren.

Papier voor kalligrafie​
​Misschien ben je geneigd te denken: 'oh ik thuis nog zat papier'. Niet al het papier is geschikt om op te kalligraferen. De inkt kan gaan bloeden, waardoor je maar geen strakke lijnen krijgt. Je inkt wordt dan helemaal in het papier gezogen. Een andere ergernis is dat je steeds wat papier meepakt door de scherpe punt van je nib. Omdat er dan wat papier blijft hangen in je nib krijg je dikke lijnen. Kies voor blank Triomphe papier of de Rhodia papierblokken. De Dotpads kunnen je guidelines geven. Gebruik je een andere guidelines? Dan kan je die onder het papier leggen en you're good to go!

Met deze vier ingrediënten kan je aan de slag! Hopelijk helpt het je verder op weg. Heb je nog vraagjes? Stel ze dan vooral in de comments.

Liefs,
Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items