Drie verschillen tussen een oblique en rechte penhouder voor moderne kalligrafie

Ik weet nog goed waar ik mijn allereerste materialen vandaan haalde toen ik net begon met moderne kalligrafie. Vijf jaar terug had ik nog niets, geen inkt, geen pen, geen goed papier, alleen maar informatie van Pinterest waar ik las over materialen die ik NERGENS in Nederland kon vinden.

Na een lange zoektocht...
Ja, dat was best frustrerend.. Mijn enthousiasme was dan ook groot toen ik uitgerekend in de Dille & Kamille materialen tegenkwam die ik herkende. Begrijp mij goed, er zijn altijd traditionele kalligrafie materialen beschikbaar geweest, maar ik zocht naar iets anders dan de brede penpunt en die oeroude rechte penhouder. Ik wilde werken met spitse penpunten die flexibel waren en die ene zwarte pen met dat gekke hoekje erin die ik overal online voorbij zag komen; de oblique penhouder.

Geduld is een schone zaak.
Uiteindelijk vond ik de felbegeerde penpuntjes bij de Dille & Kamille, maar het heeft lang geduurd voordat ik mijn eerste oblique pen in handen had. Ik geloof dat ik ‘m uiteindelijk via Amazon besteld heb - veeeeelste duur natuurlijk, maar dan had ik ‘m toch eindelijk in mijn bezit. Ik wist toen nog niet hoe ik er mee moest werken, dus keerde ik terug naar Pinterest om informatie op te halen. Na een tijdje kreeg ik de smaak te pakken en snapte ik hoe ik het beste resultaat kon krijgen.

Magische kalligrafie krachten?
Nou moet ik eerlijk zeggen; ik wilde die pen eigenlijk vooral hebben omdat ik ‘m overal voorbij zag komen en hier nergens kon vinden. Misschien had ik wel de hoop dat die pen mij magische kalligrafie krachten zou geven, maar niets was natuurlijk minder waar - kalligraferen kun je ook prima met een rechte pen.

Werkt het ook voor jou?
Ondanks dat zijn er een paar eigenschappen van de oblique penhouder die ik als groot voordeel ervaar boven de rechte penhouder en deze ga ik vandaag met je delen, zodat jij kunt besluiten of die oblique de kalligrafie pen voor jou is.

Verschil #1: Gemak
Een oblique pen lijkt door zijn uiterlijk moeilijker, maar is uiteindelijk gemakkelijker om mee te schrijven. Waarom? De punt van je nib moet ALTIJD naar de bovenkant van je papier staan tijdens het kalligraferen en ja, dat vraagt bij een rechte penhouder dus om een hele andere schrijfhouding dan je gewend bent. Een oblique penhouder zorgt (door het hoekje wat uitsteekt) bij de juiste schrijfhouding dat die nib standaard naar de bovenkant van je papier staat. En laat dat nou net zijn wat je als beginner zo snel mogelijk onder de knie wilt krijgen..

Verschil #2: Comfort
Je schrijfhouding is aanzienlijk beter met een oblique penhouder. Het geeft je namelijk de mogelijkheid om meer in je natuurlijke schrijfhouding te blijven, waardoor je niet je hele lichaam hoeft te draaien om die nib goed op papier te krijgen. Zie je het nog niet helemaal voor je of wil je graag eens zien hoe dit nou precies werkt? Check dan de gratis video die ik voor je heb klaargezet waarin ik je in 5 minuten laat zien hoe je een goede schrijfhouding aanleert. Lees verder hoe je deze video kunt bekijken.

Verschil #3 Resultaat
Mijn ervaring door de jaren heen is dat iedereen die werkt met een oblique pen, minder hard op zijn pen drukt en dus mooiere resultaten krijgt bij de dunne lijnen. Dit heeft te maken met de plek waarop je druk uitoefent; namelijk de houder zelf en indirect op de nib, terwijl je met de rechte penhouder direct op de nib druk uitoefent.

En als je linkshandig bent?
Voor linkshandigen kan een rechte penhouder prettiger zijn vanwege de gespiegelde schrijfhouding. Het is geen voorwaarde - je kunt prima als linkshandige een oblique pen gebruiken, zeker deze basic zwarte oblique (ook te vinden in onze starterskit moderne kalligrafie) is geschikt, omdat deze universeel te gebruiken is voor links- en rechtshandigen. 

Goed, als jij alvast aan de slag gaat met de video en je schrijfhouding, dan gaan we het volgende week hebben over de grootste drempels die je tegenkomt bij het kalligraferen. Krast jouw pen over je papier, krijg je geen mooi verschil in dikke en dunne lijnen of krijg je juist geen inkt uit je pen? Komt allemaal aan bod. Ik zie je volgende week!

XO, Joyce.

FREEBIE: mini video over het verschil in schrijfhouding van een rechte en oblique penhouder in actie. Dus hoe je een oblique pen vast houdt en hoe je een rechte kroontjespen vasthoudt.

 

Claim hier de GRATIS video die ik speciaal voor jou heb opgenomen om je het verschil uit te leggen tussen een oblique en een rechte penhouder. Super fijn om het ook nog eens visueel te hebben, toch? Het enige wat wij van je nodig hebben, is je gegevens, dan stuur ik de video rechtstreeks naar je op.

* indicates required
E-mailadres *
Voornaam
 
 
 
The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
Yay, je hoort erbij! <3
This email has been registered