Interview met Nienke Vletter over Gouache

Interview met Nienke Vletter over Gouache

Misschien is je al opgevallen dat ik inmiddels weer lekker aan het bloggen ben geslagen. Super leuk om weer meer op de blog/Youtube te delen! En ik begon met een blog reeks over Gouache. Een super leuk materiaal: het is een dekkende waterverf. Nu leek het me leuk om ook weer vaker interviews te delen op de blog. Nienke geeft momenteel cursus 'Portretjes schilderen' met Gouache, dus het perfecte moment om Nienke wat vragen te stellen over gouache!

Kan je een korte introductie geven voor iedereen die je nog niet kent, wat doe je en waar ben je momenteel mee bezig? 
Hoi, ik ben Nienke Vletter! Ik woon en werk in Utrecht, in een studio vol heerlijke art supplies. Ik zeg altijd als eerste dat ik illustrator ben, omdat mensen dan snappen dat je met tekenen je geld verdient. Maar men denkt dan ook vaak aan (prenten)boeken illustreren, en dat doe ik dan weer niet. Eigenlijk is de beste omschrijven dat ik professioneel teken- en schildermaterialen nerd ben haha. Kortom: ik ben dol op het testen van en werken met allerlei soorten materialen. Ik vind het heerlijk om er helemaal in te duiken en te ontdekken wat je ermee kunt. Die kennis deel ik vervolgens met mensen die graag willen leren tekenen en schilderen. Dit doe ik in online cursussen, in blogs, op Instagram en in mijn online community op het platform Patreon, waar we elke maand samen tekenen via Zoom. Mijn meeste favoriete onderwerpen zijn het tekenen van mensen en Urban Sketching.

Ik heb net een nieuwe online cursus gelanceerd: Gouache Portretjes! Daar doen nu al bijna 100 deelnemers aan mee, onwijs leuk. Ondertussen ben ik alweer nieuwe cursussen aan het bedenken in mijn hoofd, want ik blijf het heel leuk om die creative kennis te delen. Er komt een mini-cursus aan over het onderwerp ‘handen tekenen’ en in het najaar wil ik waarschijnlijk iets met olie-, wax- en soft pastels gaan doen.

Mijn missie is eigenlijk om mensen het plezier in tekenen terug te geven. Vaak zijn we te perfectionistisch, vinden we dat we niet goed genoeg kunnen tekenen en dat iets direct moet lukken. Maar met de juiste tips kun je zoveel meer dan je denkt! En vooral: gun jezelf de tijd om iets nieuws te leren. Zolang je er plezier in hebt, hoeft het helemaal niet mooi te zien. Dat komt vanzelf als je veel oefent.  

Wat was je eerste ervaring met gouache en wat trok je aan in dit materiaal?
Dat is alweer een tijd geleden. Ik weet niet meer precies wanneer ik echt voor het eerst met gouache heb geschilderd. Wel weet ik nog dat ik het in het begin geen makkelijk materiaal vond. Ik ging vaak teveel lopen ‘poetsen’ en was te ongeduldig, waardoor de lagen te dik werden of teveel door elkaar gingen mengen. Ondertussen weet ik dat het echt een kwestie van oefening is en vind ik het een heel mooi materiaal om mee te werken! En ook geduld helpt: eerst zien hoe een kleur opdroogt voordat je nieuwe lagen eroverheen zet.
Wat is het grootste verschil in het werken met gouache en een materiaal als aquarel of acryl?
Wat ik fijn vind aan gouache, is dat je in meerdere (dekkende) lagen kan werken. Het is wat dat betreft meer vergevingsgezind dan aquarel: als er met gouache iets mislukt, zet je er gewoon weer een laagje overheen. Aquarel is transparanter en minder voorspelbaar. Dat vind ik soms ook wel weer heel mooi eraan: juist die flow van het pigment in het water geeft hele mooie effecten. Acrylverf werk ik soms, maar wel minder vaak mee: dit is ook dekkend, maar droogt meer glanzend op en is daarna niet meer opnieuw te activeren. Dat kan bij gouache wel en daarom vind ik het iets ’toegankelijker’ om mee te schilderen.

Welk merk gouache gebruik je het liefst en waarom?
Ik heb een aantal voorkeuren, ik kan vaak moeilijk kiezen haha. Daniel Smith werk ik sinds kort mee en schilder ik ook in mijn cursus mee. Het heeft een fijne consistentie met veel pigment erin, waardoor je een kleur vaak in één keer dekkend op papier kan zetten. En Daniel Smith gouache is ook lichtecht, dus je kun je werk daarna rustig aan de muur hangen zonder dat het snel vervaagt. Winsor&Newton designer gouache vind ik ook mooi, die heeft fijne heldere kleuren, ook als je kleuren gaat mengen. Bij goedkopere merken worden kleuren dan nog weleens ‘muddy’, maar bij W&N niet! Om te oefenen pak ik trouwens ook regelmatig Royal Talens Gouache, omdat die wat betaalbaarder is. Oh ja, en ik heb ook een prachtige set van Holbein Acryla Gouache! Dat is een soort mix tussen gouache en acryl. Het werkt vooral als gouache, maar het droogt wel watervast op. Dus dan kun je makkelijker over je onderliggende lagen schilderen. En de kleuren van Holbein zijn ook heel gepigmenteerd! Nou goed, ik zei al dat ik van mooie materialen hield en niet kan kiezen hé?

Wat is je favoriete kleur of palet?
Iedereen die mij online volgt, weet dat blauw mijn absolute lievelingskleur is haha. En ik leid ook een beetje (heel erg) aan full set syndrome, dat ik het liefst alle kleuren van een materiaal wil hebben. Maar voor het schilderen van portretten gebruik ik grappig genoeg juist een héél beperkt palet. De drie primaire kleuren (geel, ultramarijn blauw, rood), wit, Yellow Ochre en Burnt Sienna. En Payne’s Gray of zwart. Het fijne van zo’n beperkt palet is dat je veel beter kleuren leert mengen!

Hoe belangrijk is voor jou papier bij het gebruik van gouache? Heb je een voorkeur voor een bepaalde soort?
Papier is zeker belangrijk! Vooral als je op papier werkt dat niet veel water kan hebben, kan je resultaat nogal tegenvallen. Ik werk dus het liefst op goeie kwaliteit mixed media papier of aquarel papier. Voor portretten vind ik het ook mooi om op toned papier te werken, zodat je al een warme kleur hebt als ondergrond.
Op deze pagina kun je trouwens al mijn favoriete materialen voor het werken met gouache shoppen, met o.a. setjes gouache, papier, penselen en handige tools zoals paletmes en porseleinen palettes. 

Zijn er bepaalde kunstenaars of stijlen die je inspireren in je werk met gouache?
Ik gebruik vooral Instagram om inspiratie op te doen en volg elke keer weer andere illustratoren en artiesten. Dus ik kan niet direct één iemand noemen. Wat ik vooral inspirerende vind is als er een bepaalde losheid in het werk zit, en veel kleur! Het hoeft allemaal niet perfect te kloppen met de realiteit. Het is juist mooi om met een paar grove streken iets op papier te zetten, dat je echt de verf er nog in ziet. En andere kleuren gebruiken dan je verwacht of subtiele tonen juist overdrijven. Ik probeer mezelf steeds meer te pushen om die losheid ook in mijn werk te stoppen. 

Wat zijn je plannen in betrekking met gouache?
Ik wil nog veel meer maken ermee! Nu de cursus af is, heb ik weer tijd om zelf meer te schilderen. Wat ik dus onder andere wil gaan doen is om in portretten nog veel meer te spelen met onverwachte kleuren en losse streken. En ik wil ook meer gaan oefenen met andere onderwerpen, zoals gouache gebruiken voor Urban Sketching. Wie weet wordt dat in de toekomst ook wel weer een volgende cursus bedenk ik me nu. Zoveel gouache ideeën ;-) 

Thanks voor dit leuke interview Nienke! Wil je meer zien?
Volg haar op Instagram
Bekijk haar online cursussen
Word lid van haar Patreon community
Tot snel weer!
Tags:
Older Post Back to Blog Newer Post
Over de auteur

Over de auteur

Judith, eigenaar Splendith

Elke keer al wilde ik iets moois maken, dan kon ik niet de goede materialen vinden. Avonden lang struinde ik online naar kwalitatieve en vrolijke knutselmaterialen voor mijn projecten.

Daar begon het idee voor een shop, met een selectie van mooie materialen.

Met de blog en materialen hoop ik je te inspireren om creatief aan de slag te gaan.

Lees meer over ons

Over Splendith

'Create the things you wish existed'

​Alleen maar kwalitatieve, blije en leuke materialen vind je bij Splendith! Bij ons vind je een selectie aan materialen die je ergens anders misschien niet zo snel ziet.

Ben je op zoek naar mooie DIY materialen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.