KALLIGRAFIE // Massive nib review! CALLIGRAPHY // Massive nib review!

Hi all!

Eindelijk: de lang beloofde review van kalligrafie nibs die je in mijn webshop vindt! Het assortiment met nibs is inmiddels al zó groot dat het ook heel verwarrend voor je kan zijn... Ik bedoel: WELKE werkt nu het beste?! Je kan ze helaas niet op hun uiterlijk beoordelen, maar waar moet je beginnen! In deze blog probeer ik het je uit te leggen :). Aan het einde van de blog introduceer ik twee NIEUWE items!

Deze blog is trouwens geen garantie dat je meteen weet wat voor jou de beste nib is. Iedereen heeft een ander handschrift en oefent andere druk uit op een pen. Het is namelijk super persoonlijk of een kalligrafie nib jouw favoriet wordt of juist uit frustratie meteen in je prullebak beland. En YES! Ik heb tijdens deze test uit frustratie een pen heel demonstratief en dramatisch in de prullenbak gegooid, haha! 

Een aantal jaren geleden heb ik erg lang gezocht naar welke kalligrafiepennen/nibs ik moest bestellen. Uiteindelijk heb ik een hele berg besteld en die bleken met uitproberen veel meer voor gevorderde kalligrafeerders te zijn. Ook had ik voor sommige nibs geen passende penhouder. Materialen zoeken was dus alleen al een hele uitdaging. Deze blog heb ik voor je geschreven, om je deze hele zoektocht te besparen. I mean: het kalligraferen zelf is toch veel leuker?! Hopelijk begrijp je deze blog, of je nu net gaat beginnen of dat je al een pro bent. 

Oh, en zoals je aan mijn handschrift kan zien, ben ik geen pro. Ik vind het vooral leuk om je te inspireren om aan de slag te gaan. En dat ik niet helemaal tevreden ben over deze handschriften moet ik voor nu maar even los laten. Het belangrijkste is dat je in deze blog kunt zien wat voor verschillende effecten verschillende kalligrafiepennen/nibs kunnen hebben. Ik druk trouwens vrij hard op mijn pen, dus houd dat in je achterhoofd bij het lezen :).

De 'mount size' is bij veel pennen verschillend. Dat betekent dat niet alle pennen in elke penhouder passen. Om de blog niet nog langer te maken, vind je de informatie voor de penhouder in de producttekst zelf. 

Let's get started! Check het einde van de blog voor een NIEUW item!

 

Japanse G nibs:
De G nibs hebben veel overeenkomsten, ze zijn allemaal semi-flexibel. Iedereen heeft zijn persoonlijke voorkeur, hierbij mijn ervaringen:

Nikko G
De Nikko G nib is dé meest ideale pen om mee te leren kalligraferen. De inkt vloeit eenvoudig van de nib voor mooie vloeiende letters. Door de scherpe punt maak je dunne upstrokes. Fijn voor Copperplate en Moderne Kalligrafie. 

Tachikawa G 
De Tachikawa G Nib heeft vergelijkbare eigenschappen met de Nikko G en de Zebra G. Met deze nibs maak je zowel dunne upstrokes als dikkere downstrokes. De meningen zijn verdeeld of deze nib juist het meest of minst flexibele van de drie G nibs is. Probeer ze alle drie eens uit!

Zebra G
De Zebra G heeft een iets minder scherpe punt dan de andere twee, maar je maakt met de Zebra G de dunste upstrokes. Deze nib is mijn favoriet van de drie!

Zebra G Titanium
Deze kalligrafie nib is een upgrade van de Zebra G nib. De titanium versie gaat ongeveer 4x zo lang mee in vergelijking met de gewone Zebra G.

 

Brause Kalligrafie pennen:

Brause Index
De Brause Index nib vind ik vooral leuk om z'n vorm. Misschien kan je al aan het schrift zien dat de nib totaal niet flexibel is. Je houdt dus gewoon een dunne lijn.

Brause Steno
Must have! Een fijne stevige semi flex kalligrafienib. Ook heel fijn om te gebruiken als beginner. De nib is ook goed geschikt om mee te schrijven op papier met een structuurtje.

Brause 66EF
Must Have! De Brause 66EF is mijn absolute favoriet! Flexibel voor mooie dikke downstrokes en om comfortabel mee te schrijven. Mooie dunne upstrokes, terwijl de nib niet heel scherp is. 

Brause Rose
Must Have! Het is niet alleen een hele mooie pen, maar zorgt ook voor prachtige resultaten! Mooie dikke upstrokes maar ook dikke downstrokes. Voor deze pen heb je wel wat oefening nodig, voordat je er fijn mee kan schrijven. In het begin zal je weleens last hebben van inkblobs.

 

Hunt kalligrafie nibs:

Hunt 22
Must try! Een fijne kalligrafiepen voor het fijnere werk, makkelijk om te gebruiken. Net iets flexibeler dan de Hunt 56. Vergelijkbaar met de Gillott 404. Met deze nib maak je zowel dunne haarlijnen als mooie lettterkrullen. Deze nib is ook fijn te gebruiken op papier met een lichte structuur. 

Hunt 56
Must try! Een stevige nib, met een scherpe punt. Ideaal voor fijne hairlines. Vraagt om wat meer kracht voor een dikkere lijn.

Hunt 99
Must try! Een mega flexibele pen, en ook heel delicaat. Zorgt voor prachtige resultaten. Ben je van plan om veel met deze pen te schrijven? Bestel er dan maar vast 2, want de pen beschadigt vrij snel, juist omdat hij zo flexibel is. Kan snel inkt verliezen. 

Hunt 100
Deze nib wordt gebruikt om extreem dunne lijnen mee te tekenen. De pen is niet geschikt om mee te kalligraferen omdat hij daar te delicaat voor is. Vandaar dat ik die resultaten niet kan delen in de blog. Voor hele fijne pentekeningen is deze pen dus wel geschikt!

Hunt 101
Must have! Ik vind dat de Hunt 101 een fijne scherpte heeft en lekker flexibel is.

De Hunt 101 en EF Principal komen bij elkaar in de buurt. De meningen verschillen over de scherpte van de punt. Ik vind deze comfortabeler schrijven, maar lees ook weer andere meningen dat de Hunt 101 wat meer krast. 

Hunt 107 
De Hunt 107 is een totaal niet flexibele mapping nib.

Hunt 108 
In tegenstelling tot de Hunt 107 is de Hunt 108 juist een bizar flexibele mapping nib, aan de flexibele kant voor een beginner. 

Hunt 512
Een niet flexibele kalligrafiepen.

Hunt 513
Een hele grote kallgrafiepen, en totaal niet flexibel 

Vintage nibs:
Deze vintage pennen zitten niet in de sets, omdat ik deze niet onbeperkt bij kan bestellen. Het zijn wel super fijne nibs! Ik probeerde ze uit na aanraden van Soraya van Sorro, misschien volg je haar al? Ze is echt een pro met het Copperplate handschrift.

Blanzy 552
Must Have! Zeer geschikt voor het Copperplate handschrift. 

Soennecken
Must Have! De ouderwetse kwaliteit kroontjespen.

Leonardt Kalligrafie nibs:

Leonardt EF Principal
Must try! Een flexibele nib en erg populair onder kalligrafeerders. Een scherpe punt voor hele fijne lijnen en een mooi contrast met de dikke lijnen. 

Leonardt hiro 41
Must have! Oh nee, op het kaartje heb ik deze verkeerd geschreven! Hiro 41 is de traditionele kroontjespen, fijn om mee te schrijven. Houdt redelijk wat inkt vast en heeft een fijne flexibileit. Kan snel inkt verliezen.

Leonardt 30
Must try! Fijne stevige nib, maar wel flexibel. Fijne nib om mee te schrijven, ook als beginner. 

Leonardt IIIEF
Must try! ​Geen flexibele pen, maar wel fijn om mee te schrijven voor bijvoorbeeld minimalistische handschriften. 

Leonardt 300
Dit is eigenlijk een balpen nib, dat kan je zien aan de punt die aan het uiteinde iets buigt. Niet echt een groot verschil tussen up- en downstrokes.

Leonardt general
Must try! Toen ik deze pen op glad papier uitprobeerde, dacht ik: wat moet ik hiermee!? Er kwam totaal geen inkt van de nib. Ik had de moed bijna opgegeven, totdat ik ander papier probeerde. Op papier met structuur schreef de Leonardt General fantastisch. Hij is semi flex en vooral fijn voor wat grotere handschriften.

Gillott kalligrafie nibs:

Gillott 170
Must try! Vrij stevige nib, fijn om op gestructureerd papier te schrijven zoals bijvoorbeeld aquarelpapier. 

Gillott 290
Hele lastige pen om mee te schrijven! 

Gillott 291
Met veel pijn en moeite is het me gelukt om met deze pen te schrijven. Ik raad deze niet aan voor beginners, eigenlijk aan niemand. Hmm, kan iemand me vertellen wat ik hier verkeerd aan heb gedaan? Deze is dus in de prullenbak beland...haha!

Gillott 303
Must try! Een populaire nib, met name voor copperplate. De 303 is net iets stugger dan de Gillott 404 en heeft een vrij scherpe punt. De Gillott 303 is een favoriet voor veel professionele kalligrafeerders. Werkt het fijnste op glad papier, maar werkt ook op licht gestructureerd papier. 

Gillott 404
Must have! Ook een fijne nib om als beginner te gebruiken. Werkt goed op meerdere oppervlakte, ook op papier met een structuur. Eleonor Winters raadt deze pen in haar boek aan als een pen voor dunne lijnen, zonder te fragiel te zijn. De stevigheid is vergelijkbaar met de Nikko G

Gillott 659
Niet aan te raden voor beginners. Misschien leuk om uit te proberen als je een gevorderde kalligrafeerder bent. 

Gillot 850
Niet aan te raden voor beginners. Misschien leuk om uit te proberen als je een gevorderde kalligrafeerder bent. 

Gillott 1068
Must try! Een vrij stevige nib, ook fijn om te gebruiken als advanced beginner. Niet heel veel verschil tussen de dikke en dunne lijnen. 

Gillott 1950
Niet aan te raden voor beginners. Misschien leuk om uit te proberen als je een gevorderde kalligrafeerder bent.

 

Sets met kalligrafie nibs!

Wil je beginnen: start dan met een Nikko G, Zebra G of Brause Steno. Ben je opzoek naar aanvulling voor de beginnersnibs? Om het je nog makkelijker te maken, staan er nu twee sets met kalligrafienibs online! Je shopt ze hier!

Liefs,
Judith

Hi all!

Finally: the long-promised review of calligraphy nibs you will find in my webshop! The range of nibs is already so large that it can also be very confusing for you... I mean: WHICH works best?! Unfortunately you cannot judge them by their appearance, but where do you start! In this blog I try to explain it to you :). At the end of the blog I will introduce two NEW items!

This blog is no guarantee that you immediately know what the best nib is for you. Everyone has different handwriting and exerts different pressure on a pen. It is super personal whether a calligraphy nib becomes your favorite or ends up in your trash bin out of frustration. And YES! During this test I threw a pen in the trash can very demonstratively and dramatically out of frustration, haha!

A few years ago I searched a long time for which calligraphy pens/nibs to order. In the end I ordered a whole mountain and after trying it out they turned out to be much more for advanced calligraphers. I also didn't have a suitable pen holder for some nibs. Finding materials was therefore quite a challenge in itself. I wrote this blog for you, to spare you this whole quest. I mean: the calligraphy itself is much more fun, right ?! Hopefully you understand this blog whether you are just starting out or if you are already a pro.

Oh, and as you can tell from my handwriting, I'm not a pro. I especially like to inspire you to get started. And that I am not completely satisfied with these manuscripts, I have to let go for now. Most importantly, you can see in this blog what different effects different calligraphy pens/nibs can have. I press my pen quite hard by the way, so keep that in mind when reading :).

The 'mount size' is different for many pens. That means that not all nibs fit into every pen holder. In order not to make the blog even longer, you can find the information for the pen holder in the product text itself. 

Let's get started! Check the end for this blog for a NEW item!

 

Japanese G nibs:
The G nibs have many similarities, they are all semi-flexible. Everyone has their personal preference, here are my experiences:

Nikko G
The Nikko G nib is the most ideal pen for learning calligraphy. The ink flows easily from the nib for beautifully smooth letters. The sharp point allows you to make thin upstrokes. Great for Copperplate and Modern Calligraphy.

Tachikawa G 
The Tachikawa G Nib has similar properties to the Nikko G and the Zebra G. With these nibs you can make both thin upstrokes and thicker downstrokes. Opinions are divided whether this nib is the most or least flexible of the three G nibs. Give them a try!

Zebra G
The Zebra G has a slightly less sharp point than the other two, but you can make the thinnest upstrokes with the Zebra G. This nib is my favorite of the three!

Zebra G Titanium
This calligraphy nib is an upgrade of the Zebra G nib. The titanium version lasts about 4x as long compared to the regular Zebra G.

 

Brause Calligraphy nibs:

Brause Index
I especially like the Brause Index nib for its shape. Perhaps you can already see from the writing that the nib is not flexible at all. So you just keep a thin line.

Brause Steno
Must have! A nice solid semi flex calligraphy fienib. Also very nice to use as a beginner. The nib is also well suited for writing on textured paper.

Brause 66EF
Must Have! The Brause 66EF is my absolute favorite! Flexible for nice thick downstrokes and for comfortable writing. Nice thin upstrokes, while the nib is not very sharp.

Brause Rose
Must Have! Not only is it a very nice pen, but it also produces beautiful results! Nice thick upstrokes but also thick downstrokes. You do need some practice for this pen before you can write nicely with it. In the beginning you will sometimes suffer from ink blobs.

 

Hunt Calligraphy nibs:

Hunt 22
Must try! A fine calligraphy pen for the finer work, easy to use. Slightly more flexible than the Hunt 56. Comparable to the Gillott 404. With this nib you can make both thin hairlines and beautiful letter curls. This nib is also nice to use on paper with a light structure.

Hunt 56
Must try! A firm nib, with a sharp point. Ideal for fine hairlines. Requires a little more power for a thicker line.

Hunt 99
Must try! A mega flexible pen, and also very delicate. Provides beautiful results. Do you plan to write a lot with this pen? Then order 2, because the pen is damaged quite quickly, precisely because it is so flexible. Can lose ink quickly.

Hunt 100
This nib is used to draw extremely thin lines. The pen is not suitable for calligraphy because it is too delicate for that. Hence, I cannot share those results in the blog. This pen is therefore suitable for very fine pen drawings!

Hunt 101
Must have! I think the Hunt 101 has a nice sharpness and is nice and flexible.

The Hunt 101 and EF Principal come close together. Opinions differ on the sharpness of the tip. I find this more comfortable to write, but also read other opinions that the Hunt 101 scratches a bit more.

Hunt 107 
The Hunt 107 is a totally inflexible mapping nib.

Hunt 108 
Unlike the Hunt 107, the Hunt 108 is a bizarre flexible mapping nib, on the flexible side for a beginner.

Hunt 512
A non-flexible calligraphy pen.

Hunt 513
A very large calligraphy pen, and not flexible at all.

Vintage nibs:
These vintage pens are not included in the sets, because I cannot order them indefinitely. They are super nice nibs! I tried them after Soraya's advice from Sorro, maybe you already follow her? She really is a pro with the Copperplate handwriting.

Blanzy 552
Must Have! Very suitable for the Copperplate manuscript.

Soennecken
Must Have! The old-fashioned quality dip pen.

Leonardt Calligraphy nibs:

Leonardt EF Principal
Must try! A flexible nib and very popular with calligraphers. A sharp point for very fine lines and a nice contrast to the thick lines.

Leonardt hiro 41
Must have! Oh no, I wrote this wrong on the card! Hiro 41 is the traditional dip pen, nice to write with. Holds a fair amount of ink and has a nice flexibility. Can lose ink quickly.

Leonardt 30
Must try! Nice firm nib, but flexible. Nice nib to write with, even as a beginner.

Leonardt IIIEF
Must try! Not a flexible pen, but nice to write with for minimalist handwriting, for example.

Leonardt 300
This is actually a ballpoint nib, you can see that by the tip that bends slightly at the end. Not much of a difference between up and down strokes.

Leonardt general
Must try! When I tried out this pen on smooth paper, I thought: what do I do with this !? No ink at all came from the nib. I had almost given up until I tried other papers. The Leonardt General wrote fantastic on structured paper. It is semi-flex and especially nice for somewhat larger handwriting.

Gillott kalligrafie nibs

Gillott 170
Must try! Quite sturdy nib, nice to write on textured paper such as watercolor paper.

Gillott 290
Very difficult pen to write with!

Gillott 291
With a lot of pain and effort I managed to write with this pen. I don't recommend this one for beginners, or actually to anyone. Hmm, can someone tell me what I did wrong about this? So this one ended up in the trash... haha!

Gillott 303
Must try! A popular nib, especially for copperplate. The 303 is slightly stiffer than the Gillott 404 and has a fairly sharp point. The Gillott 303 is a favorite for many professional calligraphers. Works best on smooth paper, but also works on slightly textured paper.

Gillott 404
Must have! Also a nice nib to use as a beginner. Works well on multiple surfaces, including textured paper. Eleonor Winters recommends this pen in her book as a pen for fine lines, without being too fragile. The firmness is comparable to the Nikko G.

Gillott 659
Not recommended for beginners. Might be fun to try if you are an advanced calligraphy expert.

Gillot 850
Not recommended for beginners. Might be fun to try if you are an advanced calligraphy expert.

Gillott 1068
Must try! A fairly solid nib, also nice to use as an advanced beginner. Not much difference between the thick and thin lines.

Gillott 1950
Not recommended for beginners. Might be fun to try if you are an advanced calligraphy expert.

 

Sets met kalligrafie nibs!

Wil je beginnen: start dan met een Nikko G, Zebra G of Brause Steno. Ben je opzoek naar aanvulling voor de beginnersnibs? Om het je nog makkelijker te maken, staan er nu twee sets met kalligrafienibs online! Je shopt ze hier!

If you want to start: start with a Nikko G, Zebra G or Brause Steno. Are you looking for a supplement for the beginner nibs? To make it even easier for you, there are now two sets of Calligraphy nibs online! You shop them here!

 

Liefs,
Judith

The cookie settings on this website are set to 'allow all cookies' to give you the very best experience. Please click Accept Cookies to continue to use the site.
Yay, je hoort erbij! <3